6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Scurte ştiri

Unde se ascunde zmeul?

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“ prezintă astăzi, la ora 12.00, spectacolul „Unde se ascunde Zmeul?“ de Doina Pologea, după lucrarea lui Marin Sorescu „Unde fugim de-acasă?“. Din distribuţie fac parte actorii păpuşari Oana Stancu, Daniel Mirea, Ştefan Cepoi. Regia artistică este semnată de Alexandra Davidescu, scenografia – de Eustaţiu Gregorian, iar muzica – de Ştefan Cepoi. Reprezentaţia va avea loc pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“.

Mirela MARINESCU

Seară muzicală

Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia“ îi invită pe melomani vineri, 22 februarie, de la ora 19.00, la o seară muzicală de excepţie sub bagheta dirijorului Sabin Pautza. Solişti vor fi Horia Văcărescu (vioară), Alexandru Moroşanu (violoncel), Tatiana Moroşanu (pian). Din program fac parte Concertul în Re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47 de Sibelius, Dublul concert pentru violoncel, pian şi orchestră şi Simfonia a II-a pentru cor, soprană solo şi orchestră, „Sacra“ de Pautza.

Mirela MARINESCU

Ion Caramitru şi Micaela Caracaş, cel mai popular cuplu de actori

Ion Caramitru şi Micaela Caracaş primesc distincţia pentru „cel mai popular cuplu de actori“, potrivit unui comunicat al Uniunii Teatrale din România (UNITER). Evenimentul, care va avea loc pe 19 februarie, la ora 12.00, la sediul UNITER, este la cea de-a cincea ediţie. Printre premianţi s-au numărat, de-a lungul timpului, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, Carmen Stănescu şi Damian Crâşmaru, Cătălina Mustaţă şi Florin Zamfirescu.

NewsIn

Reprezentanţi de seamă la Târgul de carte de la Paris

Nicolae Manolescu, Neagu Djuvara şi Matei Vişniec vor participa la Târgul Internaţional de Carte de la Paris, în martie, la standul României, potrivit biroului de presă al Ministerului Culturii şi Cultelor. Printre participanţii la standul de carte de la târgul care va avea loc între 14 şi 19 martie se numără şi scriitorii Nicolae Breban şi Florina Ilis. România va participa anul acesta la Târgul de Carte de la Paris cu un stand de 50 de metri pătraţi, în care vor fi expuse cărţi ale autorilor români de literatură, eseuri, ştiinţe umaniste şi albume. Invitaţii vor participa la masa rotundă „La vocation europeene de la culture roumaine“. De asemenea, în cadrul evenimentului va avea loc şi o întâlnire cu romancierii români Nicolae Breban, Bujor Nedelcovici şi Florina Ilis, moderată de primul dintre aceştia. Matei Vişniec va lua parte la o întâlnire care îl va evoca pe Eugen Ionesco.

NewsIn

Versetele satanice, vândute în 35.000 de exemplare

 

Romanul „Versetele satanice“ de Salman Rushdie, care a stârnit indignarea lumii islamice şi a dus la condamnarea la moarte a autorului printr-un decret religios, în urmă cu 19 ani, s-a vândut în 35.000 de exemplare de la apariţia sa în limba română, în luna decembrie, potrivit Editurii Polirom. Una dintre apariţiile Polirom cu cel mai rapid ritm de vânzare, „Versetele satanice“ a înfuriat comunitatea musulmană din România atunci când a apărut în librării, pe 20 decembrie, chiar în prima zi de Kurban Bairam, sărbătoarea sacrificiului, una dintre cele mai importante sărbători musulmane. Primul tiraj s-a epuizat din librării în aceeaşi zi.

Patriarhia Română a reacţionat la publicarea volumului printr-un comunicat trimis în aceeaşi zi. Biserica Ortodoxă Română s-a declarat solidară cu musulmanii şi a dezaprobat „manifestările care lezează valorile spirituale şi simbolurile religioase, indiferent de religia oficială pe care acestea le exprimă“. Titlul cărţii face referire la pasaje retrase din Coran despre care se spune că i-ar fi fost „dictate“ lui Mahomed de diavol.

NewsIn

Artişti plastici români, la Cité Internationale des Arts

Artiştii plastici Iuliana Vîlsan şi Bogdan Pelmuş sunt câştigătorii burselor „Constantin Brâncuşi“ acordate de Institutul Cultural Român (ICR) la Cité Internationale des Arts din Paris, în acest an. Din comisia de jurizare au făcut parte Teodor Moraru, Marcel Bunea şi Gheorghe Vida, anunţă ICR. Bursele „Constantin Brâncuşi“, iniţiate de ICR începând din anul 2005, îşi propun să le ofere plasticienilor români ocazia de a lucra într-un mediu artistic internaţional. Programul se adresează profesioniştilor cu performanţe recunoscute în domeniu, indiferent de vârstă. Bursierii sunt găzduiţi, timp de trei luni, la atelierul contractat de statul român la Cité Internationale des Arts din Paris şi dispun de o sumă pentru cheltuielile de întreţinere, materiale şi transport. Până acum, burse „Constantin Brâncuşi“ au mai fost acordate artistelor Suzana Fântânariu, Ana Bănică, Anca Anghel Coller şi Stela Lie.

Tot la Cité Internationale des Arts din Paris vor mai fi prezenţi în acest an compozitorul Nicolae Brînduş şi violoncelista Laura Buruiană, beneficiari ai burselor „George Enescu“ acordate de ICR.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS