Sindicaliştii craioveni din muzee şi teatre au invitat autorităţile locale să li se plângă de salariile mizere. Oficialii le-au răspuns fie evaziv, fie în batjocură, lăsând să se înţeleagă că le-au făcut un favor artiştilor plătindu-le salariile la timp.
Federaţia Sindicatelor Democratice din Cultură, la care sunt afiliaţi sindicaliştii din teatrele craiovene, din muzee şi de la Filarmonica „Oltenia“, a organizat ieri, la Craiova, o dezbatere la care au fost invitate şi autorităţile locale responsabile cu plata salariilor: Consiliul Judeţean Dolj şi primăria. Artiştii şi alţi sindicalişti din cultură s-au plâns de salariile derizorii ale acestor categorii profesionale şi au acuzat autorităţile că şi-au întors faţa de la oamenii din domeniu, lăsaţi în voia sorţii. Angajaţii din cultura craioveană nu beneficiază de tichete de masă, de prime de concediu, de spor de dispozitiv, la fel ca funcţionarii din administraţie, ci doar unii dintre ei au spor de condiţii deosebite de muncă de 15% din salariu (cei care lucrează cu substanţe toxice, adică restauratorii din muzee) sau spor de tezaur. Cei mai mulţi, cum ar fi artiştii de la Filarmonica „Oltenia“, au doar salariul, şi acela foarte mic, după cum afirmă liderii sindicali.
Federaţia amintită este afiliată la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR). Preşedinta CSDR Dolj, Marinela Didu, a precizat că guvernanţii nu mai sunt interesaţi de cultură, din cauză că „în acest domeniu sunt puţini salariaţi, deci sunt voturi mai puţine la alegerile care urmează. Există un contract colectiv de muncă la nivelul ramurii, dar nici acesta nu este respectat. Sunt prevăzute acolo nişte sporuri, dar acestea nu sunt plătite“. „Cultura este lăsată la urmă la toate negocierile care se poartă cu Ministerul Muncii. La unităţile de cultură din Craiova se iau salarii de 500 de lei. La noi, la Muzeul de Artă, un restaurator cu 40 de ani vechime ia în mână 1.400 de lei. Noi nu avem sporuri ca profesorii sau ca funcţionarii publici. Cele mai mari salarii de încadrare sunt de 1.400 de lei“, a spus Petre Dănuţ, liderul sindical de la Muzeul de Artă Craiova.
Autorităţile, pe lângă subiect
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, le-a vorbit sindicaliştilor pe lângă subiect, povestindu-le despre investiţiile pe care le-a făcut instituţia pe care o conduce în clădirile din cultură. În finalul discursului, Prioteasa a promis că va face demersuri la Ministerul Culturii pentru a îndrepta situaţia salarială a lucrătorilor din teatre şi muzee. Reprezentantul Primăriei Craiova, directorul de resurse umane, Ioan Acrivopol, a fost vehement la adresa oamenilor de cultură din Craiova.
Acesta a lăsat să se înţeleagă că primăria le-a făcut favoruri artiştilor plătindu-le la timp salariile şi deplasările în străinătate în interes de serviciu: „Problema este numai a dumneavoastră (a sindicatelor – n.r.). Noi am fost corecţi şi imparţiali şi am plătit toate drepturile salariale conform legii. Artiştii au şi avantaje: li se plătesc deplasările în străinătate şi după aceea li se dă concediu normal de odihnă“. Acrivopol a mai spus că unora dintre artişti li s-au mărit salariile cu 80%, iar altora, fără studii superioare, li se trimit acte la Bucureşti pentru a le fi aprobate venituri lunare ca şi celor cu facultate.