9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSeceta va lovi din nou agricultura

Seceta va lovi din nou agricultura

În judeţul Dolj s-au încheiat anul acesta contracte pentru furnizare de apă doar pentru 57.625 de hectare din cele 100.715 pregătite pentru a putea fi irigate. Începând cu 15 aprilie, pe canalele de irigaţii va fi introdusă apă pentru probele tehnologice.

 

 

 

Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) poate iriga în 2008 o suprafaţă de peste 800.000 de hectare de terenuri agricole, dacă vor exista solicitări din partea producătorilor agricoli, după cum a declarat directorul general al ANIF, Nicolae Mărăcine, prezent săptămâna trecută în Dolj. „Suprafaţa contractată pentru irigaţii în acest an a depăşit 477.000 de hectare, fiind cu aproape 45 la sută mai mare decât în 2007. Estimăm că vom iriga mai mult, deoarece vor exista, în mod sigur, contracte sezoniere pentru furnizarea apei de irigaţii, întrucât au fost anunţate perioade de secetă“, a spus Mărăcine.

 

Măceşul, mai scump decât Dăbuleniul

 

În Dolj există 19 asociaţii ale udătorilor care au încheiat, până la 31 ianuarie 2008, contracte de udare pentru 57.625 ha de teren. „Avem 100.715 ha de teren pe care se pot aplica udările, dar numai pentru jumătate au fost încheiate contracte. La acestea se adaugă contractele sezoniere, care vor duce suprafaţa irigată către 65.000 de hectare“, a spus Minel Veghe, directorul ANIF Dolj. Subvenţia la hectar pe care o vor încasa utilizatorii de apă este de 400 de lei, dar la nivelul guvernului se fac presiuni pentru mărirea ei la 700 lei/ha. Costurile pe mia de metri cubi de apă vor fi diferite în funcţie de amenajare. În zona Dăbuleni se va putea iriga cu 232 lei/mia de metri cubi de apă, iar în zona Măceş-Nedeia se va ajunge şi la 800 de lei pe mia de metri cubi de apă.

 

SNIF a pierdut monopolul

 

ANIF a întâmpinat probleme în acest an, întrucât campania de reparaţii a infrastructurii dintre sezoanele de irigaţii, din perioada iernii, nu a fost realizată, deoarece relaţia contractuală de încredinţare directă a sistemului, încheiată cu SNIF, a încetat. Conform legii, ANIF trebuie să lanseze procedurile de achiziţii publice pentru selecţia prestatorilor de servicii în acest sector pe SEAP, ceea ce înseamnă o procedură destul de lungă, care nu va permite realizarea la timp a lucrărilor de reparaţii. Pentru a evita acest impediment, se va recurge la un mod de achiziţie publică pe doi-trei ani.

În prezent, în România există în jur de 380 de organizaţii ale utilizatorilor de apă (AUAI) care au preluat în administrare infrastructura de irigaţii de pe un milion de hectare de teren agricol.

 

Încă un an secetos

 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, România se va confrunta şi în acest an cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi cu secetă, dar nu la fel de gravă ca aceea de anul trecut. În 2007, canicula şi seceta înregistrate în România au dus la diminuarea semnificativă a producţiei agricole şi chiar la distrugerea în totalitate a culturilor pe unele suprafeţe din mai multe judeţe ale ţării, printre care şi Doljul. Producţiile agricole obţinute în toamna lui 2007 au fost apreciate drept cele mai scăzute din ultimul secol, fiind comparabile cu cele din anii 1946-1947, care au fost la fel de secetoşi. Pagubele înregistrate în agricultură în 2007, din cauza secetei, au fost evaluate la 5,39 miliarde de lei, peste 65 de procente din suprafaţa aflată în cultură fiind afectate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU