29 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceenii din „Buzeşti“, profi pentru copiii romi

Liceenii din „Buzeşti“, profi pentru copiii romi

Abandonul şcolar, căsătorirea fetelor de la vârste fragede şi sărăcia în care trăiesc mii de familii de romi din Dolj au fost prezentate fără să fie frumos ambalate primei doamne a SUA, Laura Bush, de trei elevi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, membri ai Centrului de Resurse pentru Educaţie Civică.

 

Berta Popescu, Cristina Tudor şi Mihai Anghel împreună cu profesorul Mircea Busuiocescu de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova au început, în toamna anului trecut, proiectul „A strong community brings all together“, finanţat de SUA. Proiectul are ca scop integrarea şcolară şi socială a tinerilor, schimbarea mentalităţii familiilor de romi care, în loc să îşi trimită copiii la şcoală, îi duc la muncă sau la cerşit. Cei trei adolescenţi au mers împreună cu profesorul lor în şcolile frecventate de copiii romi, au stat de vorbă cu ei şi au încercat să le explice cât de important este să înveţe şi să nu abandoneze cursurile. „Proiectul nostru face parte dintr-un program de dezvoltare a educaţiei civice finanţat de SUA. În primă fază, mai mulţi profesori români selectaţi în urma unui concurs la Ambasada Americii au fost şcolarizaţi timp de trei luni în SUA, pentru a implementa acest program în ţară. Se urmăreşte implicarea tinerilor în domeniul educaţiei civice, iar prin proiectul nostru adolescenţii olteni au şansa să ajute la schimbarea mentalităţilor, la combaterea discriminării copiilor romi care abandonează şcoala şi merg la cerşit pe străzi“, a explicat Mircea Busuiocescu, profesor de ştiinţe socio-umane la CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Laura Bush, interesată de copiii romi

Elevi din Craiova, Constanţa, Bacău şi Bucureşti au prezentat proiectele lor primei doamne a SUA, Laura Bush, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, cu ocazia summit-ului NATO. Proiectul tinerilor olteni a atras atenţia oficialităţilor americane, care au vrut să ştie mai multe lucruri despre copiii romi din Dolj. „Doamna Laura Bush ne-a întrerupt de mai multe ori în timpul prezentării pentru a cere lămuriri cu privire la fetele de etnie romă care sunt căsătorite de părinţi în timpul şcolii şi care renunţă la învăţătură pentru a face copii. A fost interesată de copiii care sunt trimişi la cerşit, şi nu la şcoală de părinţii lor. Prezentarea noastră a fost interactivă şi proiectul a trezit interes“, a spus Berta Popescu. „Doamna Bush a spus că abandonul şcolar este o problemă cu care se confruntă toate ţările, inclusiv SUA, şi a vrut să ştie dacă şi copiii români renunţă la cursuri. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a spus că nu avem această problemă decât în rândul copiilor romi“, a completat Mihai Anghel.

Adolescenţii din „Buzeşti“, tutori pentru elevii romi

Adolescenţii craioveni nu au dorit să îi prezinte primei doamne a SUA doar partea cenuşie a vieţii copiilor romi, ci au vrut să îi arate şi tradiţiile acestora, muzica şi dansul, dar şi dorinţa celor mici de a învăţa, de a se integra aşa cum părinţii lor nu au făcut-o. „Am prezentat şi lucruri pozitive. Unii dintre ei vor să înveţe şi acest lucru l-am observat atunci când am mers prin şcoli, când am vorbit cu ei. Sunt copii talentaţi care cântă şi dansează şi care vor să îşi promoveze tradiţiile. Noi încercăm să îi integrăm, dar alţii îi marginalizează, îi gonesc atunci când aceştia se apropie de ei şi îi cataloghează pe toţi drept hoţi“, a explicat Cristina Tudor.

Proiectul elevilor din „Buzeşti“ este însă abia la început. În viitor, aceştia vor merge în şcolile unde învaţă copiii romi le vor împărţi cărţi donate de colegii lor din CN „Fraţii Buzeşti“ şi îi vor ajuta la lecţii. „Fiecare va avea grijă de un elev rom. Vom fi tutorii lor, îi vom ajuta la teme, le vom explica tot ce nu înţeleg la şcoală. Trebuie să vadă că există avantaje dacă merg la şcoală şi învaţă“, a spus Mihai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII