Scăderea drastică a rezultatului net pe primele trei luni ale anului este cauzată de reducerea operaţiunilor speculative pe Bursă, ca urmare a volatilităţii extreme a pieţei de capital, anunţă conducerea SIF-ului şi brokerii.
Pe primul trimestru din 2008, Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia a înregistrat un profit de aproape 20 de ori mai mic decât pe primele trei luni ale anului trecut. Raportul financiar transmis către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) arată că, pe primele trei luni din 2008, SIF Oltenia a avut un profit de 1,57 milioane de lei. Însă, în perioada similară din 2007, rezultatul net al societăţii de investiţii era de 30,5 milioane de lei. În 2008, veniturile totale ale SIF Oltenia au scăzut de opt ori faţă de cele înregistrate în primele trei luni din 2007, de la aproape 44 de milioane de lei în martie anul trecut, la 5,46 milioane de lei până în martie 2008.
Speculaţii reduse la extrem
Teodor Buzatu, director şi membru în Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia, explică fenomenul de reducere drastică a profitului. El susţine că piaţa valorilor mobiliare a determinat reducerea semnificativă a rezultatului net la trei luni. Societatea de investiţii nu a putut tranzacţiona pachete importante pe BVB, din cauza trendului general de scădere. „Nu am putut intra pe piaţă cu speculaţii mari, din cauză că nu era momentul pentru acest lucru, din moment ce Bursa a fost mult timp pe scădere. Volatilitatea extremă a pieţei de capital a arătat că nu sunt oportune speculaţiile“, susţine Buzatu. Volatilitatea extremă înseamnă că piaţa de profil, respectiv BVB, avea scăderi succesive, urmate de creşteri uşoare, apoi iar de scăderi, deci de fluctuaţii nefireşti de la o zi la alta, susţine reprezentantul SIF Oltenia amintit. De altfel, situaţia financiară transmisă BVB arată că veniturile totale ale societăţii de investiţii cu sediul în Craiova au fost de opt ori mai mici pe primele trei luni din 2008, decât pe primele trei din 2007. Pe primul trimestru din acest an, veniturile SIF au fost de 5,46 milioane de lei, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2007, veniturile totale înregistrate au ajuns la aproape 44 de milioane de lei. La capitolul profit total anual, pe 2007 acesta s-a cifrat la peste 106 milioane de lei, în 2006 a fost de aproape 79 de milioane de lei, pe când în 2005 s-a înregistrat la 54 de milioane de lei.
Pachete mari vândute anul trecut
Brokerii craioveni enumeră mai multe motive pentru care a scăzut profitul SIF Oltenia pe primele trei luni. „SIF5 nu a fost implicat prea mult în operaţiuni pe piaţa bursieră, din cauza scăderii pieţei. În al doilea rând, anul trecut, în primul trimestru al anului, a fost stabilită data de referinţă, deci s-au calculat şi dividendele, şi de aceea a avut atunci un profit mai mare, pe când acum profitul va creşte, probabil, pe trimestrul II, pentru că AGA a fost în aprilie“, precizează George Ciobanu, director al Societăţii de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Invest Trust Craiova. Un al treilea motiv al discrepanţei profitului din perioadele analizate ar fi acela că anul trecut SIF s-a debarasat de pachete mari de acţiuni, pe care le-a vândut şi şi-a sporit veniturile, implicit rezultatul net, după cum afirmă brokerii. Reprezentantul CA al SIF Oltenia, Teodor Buzatu, confirmă că anul trecut au avut loc vânzări importante de pachete mari de acţiuni care erau aducătoare de profit, dar s-au vândut speculativ: „Anul trecut s-au vândut pachete mari de acţiuni, dar pentru că am avut anumite oportunităţi. A fost avantajos pentru noi la preţ şi de aceea au fost vândute“, spune directorul din cadrul SIF, fără a preciza care au fost societăţile la acţiunile cărora s-a renunţat.