VÂLCEA. Ieri au început manifestările dedicate împlinirii a 620 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Râmnicu Vâlcea (20 mai 1388). În sala de expoziţii şi în holul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale a fost organizată o expoziţie de documente, manuscrise şi cărţi, „Râmnicul – vechime, continuitate şi modernitate“.
Acest eveniment este sărbătorit printr-o serie de festivităţi care au debutat cu un film documentar şi un simpozion cu tema „Râmnicul – identitate, realizări şi perspective“.
Astăzi, evenimentul va fi marcat de primirea ştafetei olimpice Beijing 2008. Momentul va fi realizat de studenţii Universităţii „Spiru Haret“, instruiţi de profesorul Nicolae Dinescu. Va urma şedinţa solemnă a consiliului local cu tema „Eveniment important în istoria cetăţii noastre – 620 de ani de la prima atestare documentară a Râmnicului“.
Printre invitaţii de onoare care vor participa la această sărbătoare se află PS Gherasim Cristea, episcopul Râmnicului, prof. univ. dr. Alexandru Popescu-Mihăeşti, preşedintele Forumului Cultural al Râmnicului, prof. dr. Gheorghe Dumitraşcu, istoric, prof. dr. Dragoş Teodorescu, arhivist. După terminarea şedinţei solemne, vâlcenii sunt invitaţi să participe în scuarul „Mircea cel Bătrân“ la vizionarea unei piese de teatru puse în scenă de actorii Teatrului „Ariel“.
Momentul va fi urmat de un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia Vâlceană“ şi de grupul „Rapsozii Oltului“. La Muzeul de Artă „Casa Simian“ vor avea loc comunicări ştiinţifice privind evoluţia oraşului Râmnicu Vâlcea din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Seara se va termina cu un program de muzică simfonică susţinut de elevii Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea, şi cu un film documentar „Râmnicu Vâlcea – imagini citadine“, realizat de Luc François.