„Daţi boală şi primiţi sănătate!“ Cu aceste cuvinte au încercat studenţii medicinişti, elevii voluntari de la Grupul Şcolar CFR şi membrii Centrului Antidrog să-i convingă pe craioveni să renunţe la fumat.
Acestora li s-au alăturat sâmbătă dimineaţă angajaţii Centrului Antidrog, mai ales că ultimele date arată şase, şapte milioane de fumători la nivel naţional, dintre care „mor în fiecare an 50.000“, după cum declară Gabriel Albăstroiu, inspector de specialitate pe asistenţă socială. Campania lor, susţinută şi de Autoritatea de Sănătate Publică, s-a bazat pe un târg simplu: fumătorii renunţă la una, două, zece, chiar un pachet de ţigări şi, în schimbul acestora, primesc fructe sau îngheţată. Din curiozitate, oamenii s-au oprit să afle ce e cu bidonaşele din plastic cu apă în care plutesc ţigări.
Cei mai mulţi s-au îndurat să renunţe, dar numai la o ţigară, căci, până la urmă, un kilogram de mere este mai ieftin decât un pachet de tutun, iar târgul nu părea avantajos pentru fumători. „Dar am găsit şi câteva persoane care au aruncat mai multe. Anul trecut am folosit o portocală la trei ţigări“, povesteşte Irina Chircu, studentă în primul an la Medicină.
Promisiuni pentru sate
La terasele de pe Unirii, voluntarii au avut parte şi de reacţii mai dure. „Ni s-a spus să părăsim locul, pentru că patroana nu vrea să-i deranjăm clienţii. E spaţiu privat şi lumea vine să se relaxeze, nu poate fi supusă stresului“, a spus ironic Elvira Andrei, profesoară la Grupul Şcolar CFR şi voluntară în această acţiune. Îi convinge repede pe cei cu care vorbeşte să „renunţe la boală şi să primească sănătate“.
Un medic din comuna Argetoaia le promite că va încerca să aducă proiectul antitutun şi în mediul rural şi, mai ales, în şcoli. Până la urmă, majoritatea tinerilor încep să fumeze înaintea vârstei de 18 ani şi aproape un sfert dintre ei înainte de zece ani.