17.6 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDemaraj cu întârziere pentru aleşii locali

Demaraj cu întârziere pentru aleşii locali

Autorităţile locale par să fi intrat în letargie după alegeri. Unele consilii locale din Dolj au fost constituite după data-limită prevăzută de lege, altele nu au fost constituite deloc, iar în unele cazuri nu s-au adunat suficienţi consilieri pentru ca şedinţele să fie valide.

 

Consilierii locali aleşi în urma scrutinului din 1 iunie şi-au început cu stângul mandatul. Deşi, potrivit prevederilor legale, toate consiliile locale din judeţ ar fi trebuit să fie constituite până pe 20 iunie, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Instituţiei Prefectului Dolj, până ieri fuseseră constituite doar 64 de consilii locale în judeţ. În cazul a şapte consilii locale constituirea a fost amânată pe motiv că nu a fost întrunit cvorumul necesar (două treimi din numărul consilierilor). În localităţile Cârna, Dobroteşti, Malu Mare, Rast, Sadova, Valea Stanciului şi Vela, consilierii chiulangii au determinat o nouă convocare a CL. Încercând ieri să găsim o explicaţie pentru întârziere, am aflat că juriştii, prefectul Silviu Dumitru şi subprefectul Ionel Ciobotea au fost plecaţi în teritoriu toată ziua pentru a asista la constituirea altor legislative locale, aceştia neputând fi contactaţi telefonic. Precizăm că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 20/2008, care modifică Legea nr. 67/2004, prefectul este cel care trebuie să convoace consilierii aleşi şi să asiste la constituirea consiliilor din judeţ, personal sau prin delegaţi.

 

Consilierii chiulangii din Valea Stanciului,
la un pas de pierderea mandatului

 

În cazul consiliilor locale unde s-a amânat constituirea în lipsa unei majorităţi calificate, oile negre par a fi aleşii care nu s-au înţeles la desemnarea viceprimarului. La Valea Stanciului, consilierii au ajuns deja în pragul celei de-a treia convocări, iar primarul reales al comunei spune că pedeliştii şi peneliştii din legislativ nu vor să cedeze nici în ruptul capului. „De două ori au fost convocaţi şi nici a doua oară nu au venit. E vorba de cei patru consilieri PNL şi de cei trei de la PD-L, care nu se înţeleg pe ciolan. Se ceartă între ei pe cine să pună viceprimar şi acum stau să vadă al cui vot îl pot cumpăra. Am auzit că ar fi 50 de milioane (lei vechi-n.r.) pe bucată, dar deocamdată nu cedează nimeni“, a spus primarul Vlad Alexandru. Potrivit legii, dacă aleşii vor absenta nemotivat şi de la a treia şedinţă de constituire, locurile acestora vor fi declarate vacante de prefect prin ordin, în locul lor venind consilierii supleanţi din liste.

 

Şedinţe amânate şi la Cârna, şi la Sadova

 

Aceeaşi situaţie şi la Cârna, şi la Sadova, unde consilierii au fost convocaţi până acum doar o dată. „Nu au fost două treimi din consilieri la şedinţă, nu pot să vă spun din ce motiv. Nu s-au prezentat şi va fi convocată o nouă şedinţă“, a spus Aurelia Petrescu, secretara Primăriei Cârna. A doua şedinţă a fost cu noroc pentru consilierii din Malu Mare, care au fost validaţi şi au putut alege un viceprimar. „Prima dată nu s-au prezentat cei de la PD-L. Au spus că i-au anunţat prea târziu. Noi am primit convocarea pe 18. Aseară ne-am întrunit din nou şi am fost validaţi“, a spus Marin Stancu, viceprimarul proaspăt ales al comunei Malu Mare.

 

Ce prevede Legea nr. 67/2004

Art. 30. – (1) Constituirea consiliilor locale se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor. Convocarea consilierilor declaraţi aleşi pentru şedinţa de constituire se face de către prefect. La şedinţa de constituire pot participa prefectul sau reprezentantul său, precum şi primarul, chiar dacă procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS