17.6 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMobilă şi creuzete din platină, cerute în instanţă

Mobilă şi creuzete din platină, cerute în instanţă

Şase creuzete din aur şi platină, a căror valoare nu a fost stabilită, şi câteva piese de mobilier sunt cerute de la ASP Gorj, în instanţă.

 

GORJ. Din luna februarie a acestui an, Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Gorj este târâtă prin tribunal de către un moştenitor care revendică piese vechi de mobilier masiv şi şase creuzete din aur şi platină. Persoana care cere aceste obiecte susţine că este moştenitoarea unei doctoriţe, Ana Aposteanu, care a avut o casă şi un cabinet medical în Târgu Jiu, de aici provenind atât creuzetele, cât şi mobilierul. După naţionalizare, în perioada comunistă, piesele au rămas în posesia ASP Gorj. În prezent, ele sunt păstrate în sistem securizat până când instanţa de judecată va decide cine are dreptul să le păstreze. Potrivit directorului executiv al ASP Gorj, medicul Mariana Sfichi, cele şase creuzete au o greutate de 300 de grame în total, iar mobilierul, format dintr-o vitrină din lemn masiv, un scaun şi un birou, este amplasat în laboratorul de chimie-toxicologie al ASP-ului.

 

Justiţia va stabili proprietarii

 

Piesele au ajuns la ASP Gorj încă din anii ’60, când, odată cu naţionalizarea, casa în care medicul Aposteanu avea cabinet particular a fost preluată de comunişti. Potrivit dr. Mariana Sfichi, cele şase creuzete au ajuns în laboratorul Inspecţiei Sanitare Dolj, unde au fost folosite pentru prepararea unor substanţe, încă de pe vremea când instituţia din Gorj se afla sub tutela celei doljene. „Va fi un proces greu, însă până la urmă adevărul va ieşi la suprafaţă. Nu ştim dacă ei sunt îndreptăţiţi să ceară aceste creuzete, dar, dacă instanţa va decide că sunt ale lor, le vor lua, însă numai după ce va fi dată o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Procesul este abia la început. Au fost câteva înfăţişări şi vor urma şi altele până se va stabili adevărul“, a menţionat dr. Mariana Sfichi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS