33.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalViaţa la ţară, ca în Evul Mediu

Viaţa la ţară, ca în Evul Mediu

Un studiu realizat de curând de Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie (DMSSF) Vâlcea, care viza calitatea vieţii la nivelul judeţului, arată că la sate femeile încă spală în lighean ori la râu şi gătesc pe sobe cu plite, pentru că nu au maşină de spălat, aragaz şi nici frigider.

Conducerea DMSSF Vâlcea a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să comunice numărul locuitorilor şi câţi dintre ei deţin aparatură electrocasnică şi telefon, pentru a vedea care e calitatea vieţii şi gradul de exploatare a femeii din mediul rural. „Am vrut să vedem dacă oamenii au maşini de spălat, aragazuri, frigidere şi telefoane“, a spus Lăcrămioara Bălan, directoarea executivă a DMSSF Vâlcea.
Conform situaţiei transmise de primării, dintre cei 405.700 de locuitori ai judeţului, 125.967 de vâlceni au maşină de spălat. În judeţ sunt însă şi localităţi, precum Ghioroiu şi Muereasca, unde sub 20% din populaţie are maşină de spălat. Aragaz au 157.323 de locuitori, iar în comunele Buneşti, Muereasca, Şirineasa şi Titeşti, doar 40% din populaţie.
Frigidere au 151.876 de vâlceni. În Făureşti, sub 30% din populaţie are frigider, iar la Budeşti, Frânceşti şi Muereasca, mai puţin de 40% dintre oameni. „Sunt localităţi unde stăm foarte bine, dar şi altele în care mai avem foarte multe de făcut pentru a avea condiţii. Concluzia e că, la ţară, femeia spală încă în lighean, transportă apa de la kilometri distanţă şi găteşte pe sobă cu lemne, exact ca în Evul Mediu, deşi suntem în secolul XXI şi membri UE. Femeia e legată prin aceste îndeletnici de glie“, a precizat Lăcrămioara Bălan.
În ceea ce priveşte telefoanele, 70% din populaţie are un aparat fix ori mobil. Directoarea DMSSF a menţionat că vâlcenii îşi iau întâi telefon, în loc de aparatură care să le uşureze munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII