20.3 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalColecţionarii de dosare penale se bat pentru locurile de deputaţi şi senatori

Colecţionarii de dosare penale se bat pentru locurile de deputaţi şi senatori

Alegerile parlamentare, care sunt aşteptate să se desfăşoare în luna noiembrie a acestui an, se anunţă a fi, în judeţul Gorj, o bătălie aprigă între colecţionarii de dosare penale, dintre care nu lipsesc, evident, baronii locali sau cei care au deţinut acest statut.

 

Primul partid din judeţul Gorj care şi-a anunţat posibilii candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat este PSD. 14 pesedişti şi-au depus cererile prin care şi-au manifestat intenţia de a candida. Printre aceştia se numără Ion Florescu, actual senator de Gorj, Elvira Şarapatin, preşedinta organizaţiei de femei, Toni Greblă, fost prefect al judeţului, Vasile Popeangă, consilier judeţean şi cadru universitar, Eugen Vâlceanu, om de afaceri, şi Mugurel Surupăceanu, fost prefect de Gorj. Dintre aceştia vor fi selectaţi opt candidaţi pentru parlament, doi pentru Senat şi şase pentru Camera Deputaţilor.

În urmă cu puţin timp, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărirea penală împotriva lui Mugurel Surupăceanu, pentru complicitate la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, societatea acestuia a vândut către ROMSILVA un vehicul militar, cu suma de 300.000 de euro, deşi îl achiziţionase cu 6.250 de euro.

 

Morega şi Neguţ, posibili candidaţi cu dosare penale

 

O serie de reprezentanţi de frunte ai PNL Gorj şi-au exprimat intenţia de a candida pentru Camera Deputaţilor sau Senat: Dan Ilie Morega, preşedintele filialei PNL Gorj, Emanoil Neguţ, şeful Corpului de Control al Primului Ministru şi vicepreşedintele PNL Gorj, Pantelimon Manta, actual deputat, Gheorghe Orzan, vicepreşedintele organizaţiei judeţene şi om de afaceri, Ion Crăciunescu, director la HIDROELECTRICA şi vicepreşedintele organizaţiei judeţene, şi Mircea Hotoboc. Şi printre liberalii care îşi doresc să ocupe un loc în parlament se numără mulţi cu dosare penale. Cele mai multe le are Dan Ilie Morega. Acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe acuzaţii în dosarul denumit de ziarişti „Bani pentru partid“, în care e acuzat că a colectat în mod ilegal bani de la mai multe instituţii pentru campania electorală de la referendum, o parte însemnată ajungând şi în contul unei fundaţii conduse de acesta. De asemenea, Morega mai este urmărit penal de DNA într-un alt dosar în care mai e cercetat şi ministrul muncii, Paul Păcuraru. Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală împotriva liderului PNL Gorj şi a vicepreşedintelui organizaţiei, Emanoil Neguţ, în urma unor plângeri depuse de rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“, Adrian Gorun, fost secretar general al Ministerului Educaţiei.

 

Manţog şi Cosmin Popescu, petele de la PD-L

 

Cu toate că organizaţia judeţeană a PD-L este dizolvată, se cam cunosc viitorii candidaţi. Potrivit purtătorului de cuvânt, Horaţiu Gorun, printre cei care şi-au exprimat intenţia de a candida se numără Ionel Manţog, fost preşedinte al organizaţiei judeţene, Cosmin Popescu, secretar general al filialei, Gheorghe Mitescu, inspectorul şcolar general adjunct, şi Maria Moţa, preşedinta organizaţiei de femei a PD-L. Cele mai mari probleme penale le au Ionel Manţog şi Cosmin Popescu. Manţog a fost trimis în judecată pentru modul în care şi-a construit vila (de lux) de strămutat, iar Cosmin Popescu pentru că, în calitate de secretar de stat la Ministerul Economiei, ar fi încercat să-l protejeze.

 

Mischie ar vrea să candideze

 

Fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, care acum este preşedintele PNG Gorj, ar dori şi el să candideze. Acesta a spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că probabil va candida la alegerile locale: „Dacă se merge pe aceleaşi metehne şi nu se întrevăd schimbări radicale cu privire la coordonarea alegerilor, atunci mă voi gândi dacă o să candidez. Probabil că da“.

Nicolae Mischie a fost preşedintele PSD Gorj şi al consiliului judeţean. Până acum, acesta a fost condamnat de trei ori la pedeapsa cu închisoarea. Ultima condamnare a fost dată de Judecătoria Deva şi constă în trei ani de închisoare cu suspendare pentru falsuri în vederea aducerii în ţară din străinătate a două maşini. Mischie a mai fost condamnat la un an de închisoare de către Curtea de Apel Craiova, pentru introducerea în ţară a unei arme de vânătoare fără a o declara la vamă şi la încă patru ani de închisoare într-un dosar judecat la Tribunalul Gorj, în care a fost trimis în faţa instanţei de procurorii DNA.

 

Surprize, surprize

 

PNL s-ar putea prezenta la alegeri cu câţiva candidaţi-surpriză. Este vorba de Octavian Mitu, gorjean de origine, fost deputat PSD de Constanţa în perioada 2000-2004, om de afaceri şi printre primii investitori din presa românească de după revoluţie, şi de Ion Pârgaru, deputat în mandatul 1996-2000, şi proaspăt ales preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS