22.9 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii, plătiţi după ureche

Dascălii, plătiţi după ureche

Lefuri de mii sau zeci de mii de lei pentru bugetari. Nu este o iluzie sau o greşeală de tipar, ci sunt salariile pe care le iau în fiecare lună angajaţii ministerelor: judecători, procurori sau grefieri. Dascălii au cerut şi ei o lege a salarizării în învăţământ care să îi favorizeze, dar guvernanţii i-au lăsat restanţi pentru toamnă.

 

În timp ce guvernanţii au plecat într-o binemeritată vacanţă, dascălii au rămas din nou cu ochii în soare, fără o lege a salarizării. Anunţată cu surle şi trâmbiţe de mai-marii ţării la începutul anului, legea a rămas restantă pentru la toamnă. „În ultimii 18 ani, guvernele care s-au perindat la putere au promis că vor elabora o lege unitară privind salarizarea bugetarilor. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar au apărut discrepanţe mari între salariile diferitelor categorii de bugetari“, a explicat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj.

 

Salariu de bugetar de peste 20.000 de lei

 

În ultimii patru ani, la anumite ministere s-au înregistrat creşteri salariale uriaşe. De exemplu, la Ministerul Mediului, lefurile au crescut cu 330%, la Ministerul Justiţiei, cu 347%, la Ministerul Dezvoltărilor Publice, cu 377%, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu 550%, în timp ce la Ministerul Educaţiei şi la cel al Culturii s-au înregistrat creşteri de 162%, respectiv 180%, aşa cum arată raportul sindicaliştilor doljeni. Tot în acest raport sunt prezentate şi cel mai mare salariu de bugetar, cel al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 20.320 de lei pe lună, salariul judecătorilor de la Înalta Curte, 17.974, salariile procurilor şi judecătorilor debutanţi, 5.929 de lei, şi cel al grefierilor de gradul I, respectiv 4.728. „Prezentăm aceste salarii nu pentru că avem ceva împotriva magistraţilor, ci pentru a arăta că miniştrii educaţiei şi sănătăţii care s-au perindat prin toate guvernele nu au făcut nimic pentru oamenii din aceste sisteme de bază ale ţării. Pentru medici sau cadre didactice care au salarii de 1.000 sau 2.000 de lei. Unde au fost miniştrii educaţiei şi sănătăţii atunci când ceilalţi miniştri au reuşit să obţină pentru subordonaţii lor aceste salarii?“, a spus Rada.

 

Dascălilor nu le rămâne decât speranţa

 

Legea salarizării a fost lăsată pe toamnă, iar guvernanţii au plecat în vacanţă nu înainte de a respinge o lege prin care sindicaliştii din învăţământ au solicitat 80% din ultimul salariu pentru dascălii care ies la pensie. „În timp ce alte categorii de bugetari primesc această pensie, cadrelor didactice le-a fost refuzată. Sperăm ca lunga lor vacanţă să fie un bun sfetnic pentru parlamentari şi în toamnă să elaboreze o lege a salarizării“, a menţionat Constantin Rada. Aşa că, încă odată, dascălilor nu le mai rămâne decât speranţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII