13.4 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCEZ Slatina, în conflict cu juristul instituţiei

CEZ Slatina, în conflict cu juristul instituţiei

Nicolae Manole, jurist la CEZ Distribuţie Slatina, acuză societatea cehă de ilegalităţi în sistemul de facturare şi în modul de remunerare a propriilor salariaţi.

 

Nicolae Manole, jurist la CEZ Distribuţie Slatina, aduce acuzaţii grave, dovedite cu documente, la adresa societăţii furnizoare de electricitate. Nicolae Manole a sesizat nereguli flagrante atât în sistemul de facturare, cât şi în acordarea drepturilor salariale ale angajaţilor, motiv pentru care a acţionat pe căi legale. Scandalul a scos la iveală şi o serie de tensiuni apărute între angajaţi şi patronul ceh. Potrivit unor informaţii furnizate de surse din cadrul CEZ, în ultima perioadă, aproximativ 400 de salariaţi ai fostei Electrica au cerut plecarea voluntară, din cauza presiunilor la care au fost supuşi de investitorul ceh.

 

Conflict vechi între jurist şi conducerea cehă

 

Potrivit celor declarate de juristul CEZ Slatina, conflictul dintre el şi directorii societăţii a izbucnit din luna februarie şi a fost cauzat de nerespectarea contractului colectiv de muncă privind majorările salariale.

„Începând din luna februarie, salariul minim la nivel de ramură ar fi trebuit să crească la 620 de lei, potrivit legii. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, am decis să dau firma în judecată, în nume personal, pentru plata drepturilor salariale legale. Am câştigat procesul, iar exemplul meu a fost urmat de alţi 300 de salariaţi. Acest lucru se pare că i-a deranjat pe directorii de la Craiova, care au început războiul cu mine. Pe 12 februarie, au comis prima ilegalitate. Mi-au luat hard-disk-ul de la calculator la Craiova şi au copiat toate informaţiile de pe el, în speranţa că vor găsi ceva compromiţător. Or, acest lucru este ilegal, pentru că Legea consilierului juridic le interzice accesul la documentele mele“, a spus Nicolae Manole.

Al doilea pas în acest conflict a fost făcut în momentul în care juristul a depus o reclamaţie la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, în care a dus la cunoştinţă modul defectuos de facturare a energie electrice. Atunci, firma cehă a decis desfacerea contractului de muncă al lui Manole, pe motive disciplinare. Instanţele de judecată au dovedit însă că juristul este nevinovat.

„În luna martie, în urma nenumăratelor conflicte pe care le-am avut cu directorul Ion Dobrescu, am cerut plecarea voluntară. Nu am primit nici până acum un răspuns în acest sens. M-am trezit în schimb astăzi (vineri – n.r.) că mi se pune sechestru pe birou. Aceasta este o ilegalitate, întrucât numai procurorul, în baza unui mandat, are drept asupra documentelor consilierului juridic“, a mai spus Nicolae Manole, juristul CEZ Slatina. El a adăugat că directorii de la Craiova nu i-au oferit nici o explicaţie.

În firmă se zvoneşte însă că, potrivit unui document oficial, biroul şi actele juristului au fost puse sub sechestru întrucât Nicolae Manole se afla în concediu medical, iar în perioada aceea interesele firmei ar fi trebuit reprezentate de o altă persoană.

 

Nici o reacţie de la CEZ

 

Mai-marii CEZ nu au oferit nici un fel de informaţie despre acest conflict. „Este o problemă internă şi nu putem oferi nici un fel de informaţii către public“, a fost declaraţia oficială a purtătoarei de cuvânt a CEZ Slatina, Ştefania Ispas. Acest scandal intern de proporţii vine după ce firma furnizoare de electricitate şi-a pus în cap majoritatea consumatorilor, care s-au săturat de erorile nesfârşite în sistemul de facturare. În judeţele din Oltenia se desfăşoară campanii vaste de strângere de semnături, pentru revenirea la vechiul sistem de facturare pe baza autocitirii contorului electric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII