19.5 C
Craiova
marți, 1 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTinerii renunţă la şcoală

Tinerii renunţă la şcoală

Peste 750 de elevi din Gorj au abandonat cursurile în anul şcolar trecut. 130 de elevi, majoritatea din mediul rural, au abandonat şcoala pentru a pleca la muncă în străinătate. 65 de elevi de la liceele din afara municipiului Târgu Jiu sunt în aceeaşi situaţie. Alţi 18 elevi de la unităţile şcolare din municipiu se află în afara graniţelor ţării. Teodor Alexandru, directorul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj, a spus că 38 de elevi au renunţat la şcoală din cauza lipsei banilor şi a sărăciei în care trăiesc.

Un rol important în prevenirea acestui fenomen îl au profesorul diriginte şi directorul educativ. Prevenirea abandonului şcolar a devenit şi una dintre priorităţile inspectorilor din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj .

 

Cauzele abandonului

 

Una dintre cauzele pentru care elevii gorjeni uită să mai meargă la cursuri ar fi şi „motivaţia scăzută pentru activitatea şcolară“.

La acest capitol, elevii din Târgu Jiu sunt cei mai numeroşi: 128. În mediul rural, situaţia stă un pic mai bine: doar 42 de tineri au renunţat la liceu. Repetenţia este alt motiv al abandonului, mai ales că, în anul şcolar trecut, peste 170 de elevi au rămas repetenţi: 122 din mediul rural şi 54 din şcolile sau liceele din mediul urban.

Potrivit directorului Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj, Teodor Alexandru, numărul cazurilor de abandon şcolar a crescut faţă de anii trecuţi: „Din datele pe care le avem, în anii anteriori lui 2007, au fost semnalate în jur de 600 de cazuri, însă acum sunt 751. Nu am finalizat încă raportul pe 2008. Trendul este, din păcate, ascendent, tot mai mulţi elevi părăsind unităţile de învăţământ, situaţia financiară fiind motivaţia multora dintre ei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII