13.9 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficanţi de migranţi, prinşi la frontieră

Traficanţi de migranţi, prinşi la frontieră

Ofiţerii BCCO Craiova au reţinut vineri dimineaţă un grup infracţional organizat, format din patru persoane, dintre care una din Craiova, care se specializase în transportarea şi călăuzirea cetăţenilor din Republica Moldova în Italia, trecând ilegal frontiera României.

Conform poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, în noaptea de joi spre vineri, a fost organizată o acţiune, sub supravegherea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, existând informaţii că în Bănie se aflau cetăţeni din Republica Moldova, care fuseseră racolaţi de un grup infracţional organizat, pentru a fi călăuziţi în Italia. În urma acţiunii, înainte de intrarea în punctul de trecere a frontierei Nădlac, poliţiştii au prins în flagrant opt persoane care se deplasau cu două autoturisme. Au fost identificate Svetlana Arnăut, de 39 de ani, din Chişinău, care a intrat în ţară prin punctul de frontieră Albiţa, pe 17 iulie, şi Dorina Ungureanu, de 19 ani, tot din Chişinău, aceasta intrând în România prin acelaşi punct de frontieră, pe 22 iulie. Alături de femei au fost depistaţi Romeo Miclescu, de 39 de ani, şi Zaristina Miclescu, de 28 de ani, ambii din Craiova, precum şi trei copii minori ai acestora. Toţi urma să ajungă în Italia, fiind conduşi de Cristian Terschak, de 45 de ani, din Caransebeş, liderul grupului infracţional, de Mario Terschak, de 23 de ani, din localitatea Armeniş – Caraş-Severin, de Adriana Terschak, de 28 de ani, din comuna Vâlcele – Olt, soţia lui Cristian, şi de Ionuţ Hârşovoiu, de 33 de ani, din Craiova.

 

Zeci de mii de euro, din trafic de migranţi

 

Procurorii DIICOT au stabilit că Mario, Cristian şi Adriana Terschak s-au constituit într-un grup infracţional organizat în 2007, „pentru a racola, îndruma, transporta şi călăuzi persoane, de regulă, cetăţeni din Republica Moldova, cu scopul de a trece ilegal frontiera de stat a României în drumul lor către Italia, încredinţând migranţilor acte de identitate aparţinând unor cetăţeni români“. Anchetatorii au precizat că soţii Terschak identificau persoane din Republica Moldova care voiau să ajungă în Italia şi le trimiteau acestora, prin fax, invitaţii cu care să-şi obţină vizele de la Ambasada României la Chişinău. După ce migranţii intrau în România, erau preluaţi de soţii Terschak care, împreună cu Mario Terschak, obţineau actele unor cetăţeni români care să corespundă cu vârsta şi fizionomia moldovenilor.

În acest fel, cei trei au reuşit să facă mai multe transporturi în Italia, fiind călăuzite peste frontieră 15 persoane de la care au primit între 2.000 şi 2.500 de euro. Din cercetări a rezultat faptul că ambele femei din Republica Moldova plătiseră câte 4.000 de euro ca să fie duse în Italia, cei doi Miclescu, câte 400 de euro, grupul infracţional organizat obţinând venituri de aproximativ 60.000 de euro din călăuzirea migranţilor.

Arestaţi preventiv

Tribunalul Dolj a dispus sâmbătă arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a lui Cristian Terschak şi a lui Mario Terschak, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de Adriana Terschak şi cercetarea în stare de libertate a lui Ionuţ Hârşovoiu. În sarcina inculpaţilor s-a reţinut comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi fals privind identitatea. Cele două femei din Republica Moldova au fost puse sub învinuire, fiind cercetate pentru comiterea infracţiunilor de fals privind identitatea şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII