18.3 C
Craiova
marți, 1 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUninominalul le cade greu pesediştilor

Uninominalul le cade greu pesediştilor

Formula de uninominal adoptată de parlamentari nu e văzută cu ochi buni de social-democraţi, deşi mai sunt câteva luni până va fi aplicată. Aceştia spun că ar fi fost bine ca uninominalul să fi fost introdus mai întâi pentru o singură Cameră a legislativului.

 

Noua modalitate de alegere a parlamentarilor, vot uninominal prin sistem mixt, nu e văzută cu ochi buni de pesediştii doljeni. Deşi reprezentanţii PSD au votat cu două mâini adoptarea Legii uninominalului, care includea şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în acelaşi sistem, preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că actualul tip de uninominal este, practic, o loterie, la care ar putea câştiga candidaţi capabili să „cumpere voturi“.

„Dacă un candidat nu obţine 50% plus un vot, dar are cu trei voturi mai puţin, toate voturile obţinute se duc într-un coş şi apoi se redistribuie. După această formulă, e posibil ca el să nu se aleagă cu nimic. Ar fi fost de dorit ca uninominalul să fi fost introdus pentru o singură Cameră, poate la Camera Deputaţilor, să fi văzut ce însemna experimentul acesta“, a spus Prioteasa. Acesta a cerut adoptarea unui act normativ care să facă mult mai transparentă cheltuirea banilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din toamnă.

 

Zece candidaţi pe 15 locuri la PSD

 

Chiar dacă se declară nemulţumiţi de uninominal, pesediştii o dau însă înainte cu selecţia candidaţilor. Termenul final de înscriere în cursă a fost prelungit de pe 24 iulie până pe 31, iar până în prezent, potrivit conducerii organizaţiei judeţene, au fost înregistrate la sediu aproximativ zece dosare de candidatură pe cele 15 locuri care vor fi puse la bătaie la alegerile din toamnă. „Până acum au fost depuse zece cereri, care vizează atât colegii din Craiova, cât şi din Dolj. Nu cred că se poate spune că unii sunt favoriţi pe o anumită zonă, iar alţii, pe altele. Eu, de exemplu, am câştigat în 83 de localităţi. Am câştigat în toate oraşele şi municipiile, cu excepţia Băileştiului. Deci, nu ai cum să ştii de unde iei voturi sau nu“, a afirmat liderul pesedist.

 

Prioteasa vrea să-şi scoată şeful senator de Dolj

 

Printre candidaţii la un loc în Senat într-un colegiu din Dolj s-ar putea număra şi liderul de la centru, Mircea Geoană, actual senator de Dolj. Deşi el nu a precizat până în prezent în mod oficial dacă va candida în Dolj, Ion Prioteasa a declarat ieri că preşedintele PSD i-a confirmat verbal că va candida în judeţ şi că va avea ca „sarcină naţională“ să-l scoată pe Geoană senator într-unul dintre colegiile doljene. „Domnul Geoană nu a depus nici o cerere şi nici nu trebuie neapărat s-o depună. E de ajuns să ne spună că doreşte să candideze. De altfel, mie mi-a spus personal că va candida din Dolj, însă nu a făcut un anunţ oficial. Eu voi avea o sarcină naţională pentru ca Mircea Geoană să iasă foarte bine pe colegiul în care va candida“, a mai spus ieri Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII