Ieri s-au împlinit 160 de ani de când Imnul ţării, simbol naţional alături de drapelul şi stema României, a fost intonat pentru prima dată în Parcul Zăvoi, din municipiul Râmnicu Vâlcea.
Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită ieri de craioveni în Piaţa Tricolorului, lângă Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. Festivităţile au început la ora 10.00, cu o ceremonie religioasă la care a participat ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Oficialităţile Băniei, primarul Antonie Solomon, Ion Prioteasa, preşedintele consiliului judeţean, şi reprezentantul Prefecturii Dolj, Veronel Coluneanu, au ţinut cuvântări în care au adus un omagiu cântecului-simbol şi însemnătăţii pe care o are acesta în conştiinţa românilor. Ceremonialul a continuat cu intonarea Imnului „Deşteaptă-te, române!“. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, alcătuită din militarii Brigăzii 2 Infanterie „Rovine“ şi jandarmii craioveni, şi cu onorul muzicii militare. „Deşteaptă-te, române!“, versurile poetului Andrei Mureşanu pe muzica lui Anton Pann, a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, pe 29 iulie 1848. Interzis mai mulţi ani în timpul regimului comunist, cântecul a fost desemnat Imn Naţional al României după Revoluţia din decembrie 1989.
Trecut şi prezent
Vâlcenii de toate vârstele au ieşit ieri pe străzi pentru a întâmpina coloana oficială ce a defilat într-un marş triumfal, de la Primăria Râmnicului şi până în Parcul Zăvoi. Actorii Teatrului „Ariel“ din municipiu au încercat să redea râmnicenilor imaginea de demult a oamenilor, care, în urmă cu 160 de ani, s-au unit şi au cântat pentru prima oară „Deşteptă-te, române!“. Aceştia au defilat îmbrăcaţi în haine de epocă şi au salutat mulţimea strigând: „Dreptate şi Frăţie!“, la fel cum salutau şi revoluţionarii de la 1848.
Coloana oficială din care au făcut parte şi autorităţile locale, în frunte cu primarul Mircia Gutău, prefectul Radu Renga şi preşedintele consiliului judeţean, Ion Câlea, a mărşăluit până la intrarea în Parcul Zăvoi, făcând un scurt popas în faţa Casei Memoriale „Anton Pann“, unde a locuit cel care a aşternut pe hârtie versurile devenite peste ani cel mai frumos strigăt de libertate al românilor.
În Parcul Zăvoi, după o scurtă slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, au urmat câteva alocuţiuni susţinute de prefect, primar şi de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Apoi, corul Filarmonicii a intonat „Deşteaptă-te, române!“, Zăvoiul răsunând ca şi în urmă cu 160 de ani. Manifestarea s-a încheiat cu un spectacol de acrobaţii aviatice cu fum, executate de trupa „Lactarii Acrobaţi“ din Bucureşti, cu două avioane YAK52.
Puţini participanţi la Târgu Jiu
Ziua Imnului Naţional al României a fost sărbătorită ieri şi în Târgu Jiu şi ar fi fost un eveniment fără spectatori dacă în stradă nu ar fi fost prezenţi câţiva salariaţi ai primăriei şi ai prefecturii. În ultimii ani, Imnul Naţional era sărbătorit în Piaţa Revoluţiei, însă aceasta este în prezent în modernizare, spaţiul fiind închis. La eveniment, care a durat aproximativ un sfert de oră, au fost prezenţi angajaţi ai Primăriei Târgu Jiu şi ai prefecturii, doar aproximativ zece cetăţeni participând la manifestări. Printre invitaţi s-au aflat şi câţiva directori de la mai multe instituţii descentralizate, precum Garda Financiară, Inspectoratul Teritorial de Muncă sau Direcţia Generală a Finanţelor Publice.