20.1 C
Craiova
sâmbătă, 26 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSubvenţii de 6,45 milioane de lei

Subvenţii de 6,45 milioane de lei

În ultimul an şi jumătate, doljenii au atras subvenţii pentru albine, pui, carcase de bovine, lapte şi pentru ovine, caprine şi bovine în valoare de 6,45 milioane de lei.

În prezent, subvenţia pe suprafaţă de la UE şi cele pentru bovine, caprine şi ovine sunt cele mai mediatizate şi cunoscute. Conform legislaţiei în vigoare, doljenii pot accesa subvenţii şi pe alte segmente. „Prin APIA se acordă sprijin financiar şi pentru carcasele de porcine (în funcţie de calitate, variază între 100 şi 120 de lei pe bucată), şi pentru cele de bovine (se acordă 100 de lei/bucată)“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.

Pentru a beneficia de acest tip de sprijin, solicitanţii trebuie să depună cererile, însoţite de documentele necesare, la sucursala APIA, în termen de 30 de zile de la data efectuării plăţii.

 

Bani pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui şi a reproducerii

 

Proprietarii de bovine mai pot primi bani şi pentru îmbunătăţirea calităţii şi igienei laptelui şi pentru încadrarea acestuia în standardele de calitate din UE. Valoarea sprijinului se ridică la 0,3 lei/litru de lapte. „Beneficiarii sprijinului trebuie să fie deţinători de cotă de lapte şi vor avea pe tot parcursul anului sprijin pentru efectivul de vaci furajate în funcţie de producţia de lapte livrată cumpărătorilor, după atingerea anumitor niveluri (de la 500 până la 8.000 de litri/cap/an“, a spus Veronica Cocoşilă.

În plus, laptele livrat trebuie să aibă un anumit număr total de germeni (mai mic sau egal cu 100.000/ml) şi de celule somatice (mai mic sau egal cu 400.000/ml).

Şi proprietarii de porcine pot primi alte subvenţii în afara celor pentru carcasele livrate la abator. „Altă subvenţie este cea pentru scrofiţe din ferme comerciale, care provin din reproducţie din rasa pură sau hibridare“, a menţionat Veronica Cocoşilă. Sprijinul, în valoare de 150 de lei pe cap de animal, se acordă la prima fătare, în urma unei cereri depuse de potenţialii beneficiari, nu mai târziu de data de 10 a lunii următoare fătării.

 

Sprijin pentru familiile de albine

 

Prin APIA, pot primi subvenţie şi deţinătorii de familii de albine. Aceştia pot beneficia de sprijin (6 lei/familie de albine, o dată pe an) pentru achiziţionarea de medicamente în vederea combaterii varoozei la albine.

Acesta nu este singurul ajutor financiar ce poate fi primit de apicultori. „Pentru susţinerea familiilor de albine, se acordă 20 de lei pentru fiecare, cu condiţia livrării a minimum 10 kg de miere pe familie“, a precizat Veronica Cocoşilă. Beneficiarii trebuie să solicite banii în termen de 30 de zile de la data efectuării plăţii mierii.

Tot în 30 de zile de la data efectuării plăţii trebuie să depună solicitarea pentru primirea subvenţiei aferente şi crescătorii de pui broiler, care îi predau la abatoarele autorizate în greutate de 1,95 kg. Valoarea sprijinului este de 1,6 lei/cap de pui.

Anul trecut, valoarea totală a subvenţiilor primite de doljeni pentru familiile de albine, pui broiler, carcase de bovine şi lapte s-a ridicat la peste 688.000 de lei. Cele mai solicitate subvenţii au fost pentru familiile de albine, pentru care proprietarii din Dolj au primit aproximativ 376.000 de lei (54% din total).

Totuşi, volumul binecunoscutei subvenţii pentru bovinele, ovinele şi caprinele deţinute în gospodărie a depăşit de 7,4 ori suma de 688.000 de lei, ajungând la 5,102 milioane de lei.

 

Doljenii au atras deja subvenţii de peste 662.000 de lei

 

În primele şase luni ale acestui an, valoarea subvenţiilor atrase de doljeni pentru familiile de albine, pui broiler, carcase de bovine şi lapte conform a depăşit deja 662.000 de lei (foarte solicitată a fost, de data aceasta, subvenţia pentru pui, a cărei valoare reprezintă 68% din suma menţionată).

Rămâne însă de văzut cu cât se va suplimenta aceasta sumă, având în vedere că valoarea subvenţiei pentru bovine, ovine şi caprine va rezulta în urma controlului pe teren, ce se desfăşoară între 1 iulie şi 30 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU