16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCE Craiova, privatizare-fulger

CE Craiova, privatizare-fulger

Unele planuri includeau privatizarea societăţii în două etape, prin atragerea de finanţare de pe bursă (90 de milioane de euro) şi vânzarea pachetului majoritar de acţiuni către un investitor strategic. AVAS se grăbeşte şi anunţă vânzarea a 72,8% din societate până la alegeri.

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat recent că instituţia pe care o conduce va vinde integral pachetul majoritar de 72,88% din acţiunile Complexului Energetic (CE) Craiova până la sfârşitul anului 2008. Cel târziu în luna noiembrie, complexul va fi scos la vânzare. „Noi vrem să vindem întregul pachet pe care statul îl deţine la CE Craiova. Consultantul (Deloitte – n.r.) ne-a prezentat strategia de privatizare, potrivit căreia vor fi două etape, una de preselecţie a investitorilor, apoi o negociere pe oferte finale îmbunătăţite“, a afirmat Atanasiu. Investitorii vor avea la dispoziţie un termen mai lung pentru efectuarea propriului audit la companie. De asemenea, Termoelectrica va deveni acţionar cu 1-2% la CE Craiova. Anunţul de privatizare va fi lansat până la alegerile parlamentare, programate pentru 30 noiembrie. „Acum, în toamnă, o să facem anunţul de lansare la privatizare, când consultantul va finaliza dosarul de prezentare şi evaluarea societăţii. Cu siguranţă, până la alegeri vom da şi anunţul“, a mai spus Atanasiu.

 

Listarea la bursă a picat

 

Afirmaţiile preşedintelui AVAS anulează, practic, planurile precedente de privatizare a complexului, care prevedeau, printre altele, listarea unui pachet de 10-12% pe bursă, pentru atragerea unei finanţări necesare măsurilor de ameliorare a condiţiilor de mediu asumate cu UE, dar şi 8% pentru salariaţi. După modelul Petrom. În prezent, acţionari la CE Craiova mai sunt Fondul Proprietatea (FP) – cu 24,98% din capitalul social, şi Societatea Comercială pentru Închidere-Conservare Mine (ICM) SA – cu 2,13%. „Nu ştiu nimic, nu am fost informaţi cu privire la noile planuri de privatizare“, a anunţat sec directorul general al CE Craiova, Corneliu Diţescu, pe această temă. În urmă cu puţin timp, el spunea că există un plan de atragere a investiţiilor de pe bursă, în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro, ca sursă de finanţare. Aceasta, în condiţiile în care CE Craiova are, în perioada 2008-2012, cheltuieli de circa 400 de milioane de euro, din care 250 de milioane pentru mediu. Graba guvernului actual de a vinde societatea până în alegeri pare să încurce aceste planuri. Aceasta, în condiţiile în care societăţile din domeniul energiei sunt de fiecare dată cele mai atractive pentru investitori. Printre cei interesaţi se numără firmele RWE Power Germania, Ibedrola şi Endesa – Spania şi Enel – Italia, AES – SUA, CEZ – Cehia şi BERD – divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII