Numeroase familii din Craiova au datorii la întreţinere de zeci de mii de lei. Cea mai mare sumă restantă trece de 50.000, cât costul unui autoturism.
Cele mai mari datorii la întreţinere le au locatari din cartierele 1 Mai, Craioviţa Nouă şi Calea Bucureşti. De altfel, asociaţiile din aceste zone sunt cele mai împovărate de debite către regii. Cum era de aşteptat, rău-platnice sunt familiile cu venituri mici, care îşi duc traiul de pe o zi pe alta, având ca sursă de venit un salariu de mizerie, şomajul sau ajutorul social. Există însă şi locatari cu venituri substanţiale care nu trec cu anii pe la sediul asociaţiilor, pentru a se descărca de datorii. Unii dintre ei sunt mai degrabă preocupaţi să-şi transforme locuinţa într-una cât mai luxoasă.
Datorie cât două Loganuri full-option
O sumă record pe lista datornicilor de la Asociaţia 14, din cartierul 1 Mai, o deţine unul dintre locatarii blocului S26. Din spusele reprezentanţilor asociaţiei, familia cu pricina a reuşit ca, în trei ani, să acumuleze o restanţă de 50.000 de lei. „Este o familie cu venituri modeste. Nu au plătit de trei ani. Pe restanţieri i-am acţionat în instanţă, iar în cazurile soluţionate am trecut la executare silită. Am avut un locatar cu datorii de peste 36.000 de lei pe care l-am evacuat ca să putem face ceva şi să recuperăm banii“, a spus Ionica Mitruţ, casieră, singura prezentă la sediul asociaţiei.
Pe lista datornicilor cu sume mari urmează o familie tot din cartierul 1 Mai, de această dată de la Asociaţia 7, care are o restanţă de peste 30.000 de lei. „Avem familii care au datorii de ordinul zecilor de mii, cel mai mult având o familie de romi, peste 30.000 de lei. Ar trebui să facă un efort şi să mai dea din bani, pentru că noi am fost deja contactaţi de cei de la Urban. Ne-au cerut să ne întâlnim ca să clarificăm situaţia celor cu datorii“, a declarat Marcela Ochea, administratoare. Restanţierii de la mijlocul listei au debite cuprinse între 20 şi 10.000 de lei. La Asociaţia 19 din Calea Bucureşti, cea mai mare datorie este de 20.000 de lei, a unui locatar din blocul C14.
Urban, spaima restanţierilor
Sub ameninţarea recuperatorilor de la Urban, unii dintre locatarii cu datorii mari au început să calce pragul asociaţiilor. Ei vor, pe ultima sută de metri, să-şi mai plătească din restanţe ca să nu se trezească cu bunurile sechestrate. „I-am anunţat că Termoficarea îşi va recupera datoriile cu ajutorul unei firme şi nu va fi aceeaşi situaţie ca şi cu instanţa, când mai durează câţiva ani. Probabil au mai citit prin ziare şi s-au speriat. Aşa că au început să mai plătească. La asociaţia noastră, cea mai mare datorie trece de 27.000 de lei“, a precizat Mihai Stoilă, administratorul Asociaţiei 9 din cartierul 1 Mai.
Foarte mulţi craioveni au restanţe cuprinse între 500 şi 10.000 de lei. „La noi, cea mai mare datorie la întreţinere se ridică la 500 de lei. Pentru cei care nu au plătit la timp, am apelat la instanţa de judecată şi, în final, am mers cu executorul la uşă“, a spus Gabriel Borbel, preşedintele Asociaţiei nr. 1 Opanez din cartierul George Enescu.
Familie de avocaţi, pe lista neagră
Cazuri aparte în rândul datornicilor sunt craiovenii înstăriţi. Aceştia ar avea de unde să dea, dar priorităţile lor sunt altele. Iar unii uită, pur şi simplu, să treacă pe la asociaţie din lipsă de timp, dar şi din indolenţă. Este şi cazul unei familii de avocaţi din Craiova, cartierul Calea Bucureşti, bloc 8C, după care administratorul asociaţiei spune că fuge pe stradă să le ceară bani în contul datoriilor pe care le au la întreţinere. „Este la blocul 8C o familie de avocaţi care are o restanţă de 12.000 de lei, cu penalităţi cu tot. Nici nu catadicsesc să vină să plătească. I-am prins într-o zi pe stradă în toane mai bune şi abia au scos din buzunar 400 de lei. Dar ce îmbunătăţiri şi-au făcut în apartament… Ei nu sunt cazuri disperate din punct de vedere financiar“, a declarat Petre Mimiş, administratorul Asociaţiei 19 Calea Bucureşti.