6.2 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn aşteptarea apei calde

În aşteptarea apei calde

Sute de locatari din cartierul craiovean 1 Mai stau de aproximativ trei săptămâni fără apă caldă, norocoşi fiind numai cei care au centrale proprii. Din cauza datoriilor, Distrigaz Sud a debranşat mai multe centrale ale Companiei de Termoficare din Craiova, între care şi una în 1 Mai.

 

Cei mai nemulţumiţi sunt locatarii blocurilor de la Asociaţia nr. 10 din 1 Mai, care susţin că nu au datorii la întreţinere şi că, din cauza altor asociaţii, în special
nr. 8, au acum de suferit. „Noi suntem cu plata facturilor la zi, dar din cauza celor care nu plătesc am ajuns să stăm în condiţii mizere. Pentru o asociaţie suferă alte trei, pentru că sunt patru arondate la centrala termică. Ne-am trezit fără apă cam din 15 septembrie şi de atunci o ţinem tot aşa“, a spus Constantin Căluţoiu, preşedintele Asociaţiei nr. 10.

Oamenii nu ştiu pe cine să-şi verse năduful. „Mă simt înjosit ca om. Să nu ai minimul de confort, să nu poţi să-ţi faci o baie, dar, în schimb, să plăteşti pentru nişte servicii pe care nu le primeşti…“, a spus Alexandru Ştefan, locatar în blocul I43. Şi cei de la Asociaţia nr. 11 arată acuzator tot spre vecinii de la Asociaţia nr. 8, cunoscut fiind faptul că au cele mai mari restanţe din oraş.

Directorul Companiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, nu are veşti prea bune pentru locatarii din 1 Mai. Din spusele acestuia, mai au de aşteptat, fiind la mila guvernului, care ar urma să umple conturile regiei cu 4,5 milioane de lei. O gură de oxigen, care ar stinge o parte din datoriile Termoficării către Complexul Energetic şi Distrigaz. „Aşteptăm să primim de la guvern nişte bani. În acel moment, ne vom putea onora debitele către Complexul Energetic şi către Distrigaz. Abia atunci vom putea rebranşa blocurile din 1 Mai şi din Rovine“, a declarat Tatian Tudorache.

 

Apă rece, contorizată pe post de apă caldă

 

Craiovenii din 1 Mai, în special locatarii de la I-uri, susţin că, atunci când s-au făcut reparaţii la punctele termice, s-au anulat conductele de retur. Prin urmare, când deschid robinetul de apă caldă trebuie să aştepte zeci de minute ca apa să aibă o temperatură acceptabilă pentru un duş. Sute de familii suportă astfel costul apei reci, contorizată ca apă caldă. Au fost zile când au umplut şi câte două căzi, dar baie tot nu au făcut, apa fiind rece. Însă ştiu una şi bună: facturile le-au plătit pentru apă caldă, iar când cer socoteală celor de la centrală, sunt repeziţi. „Ne spun că ei pot să asigure recircularea apei calde pentru că au pompe cu care o trag, dar mai durează până golesc conductele de apa răcită“, a afirmat un locatar.

 

De pază la containere

 

Blocurile cu pricina se află în vecinătatea unor străzi cu case, iar proprietarii acestora nu au pubele şi îşi aruncă gunoiul la tomberoanele destinate locatarilor, care plătesc bani pentru ele. Din spusele oamenilor, vecinii de la case fac zilnic o mizerie de nedescris. „O familie de romi, aici peste drum, are căruţă cu cai şi în fiecare zi aruncă resturile de la animale la tomberoane. Altul sacrifică animale şi aruncă piei, copite, oase. Aleargă câinii cu ele pe aici, iar vara duhneşte de nu poţi deschide fereastra. De-aia avem probleme şi cu câinii. Într-o zi am numărat 31. La fel fac şi ăştia cu chioşcurile şi cei de la spălătoria auto“, a povestit Niculina Nicola, administratoare la Asociaţia nr. 11 din 1 Mai. Oamenii se simt neputincioşi, pentru că au ajuns să facă pe poliţiştii lângă tomberoane, dar astfel nu se iscă decât certuri. Deocamdată, nici o rezolvare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII