Locuitorii cartierului craiovean Popoveni au ajuns la capătul răbdării. Ei speră ca autorităţile să se ţină de cuvânt şi să finalizeze racordarea zonei la reţeaua publică de apă şi canalizare până la sfârşitul lunii, aşa cum au promis.
Oamenii din Popoveni s-au săturat să care apă cu bidoanele de la târg sau să o cumpere. Cea din fântânile din curte nu este bună, din cauza concentraţiei mari de nitraţi. Sunt familii care nu o folosesc nici măcar la spălat, cu toate că şi-au amenajat o baie. Introducerea şi racordarea la reţeaua publică de apă sunt amânate de la o lună la alta. De canalizare nici nu poate fi vorba. „Au pus conducta şi acum aşteptăm. Fântâna nu o putem folosi. Cumpărăm apă plată, la fel şi vecinii. Apa este galbenă şi nici pentru spălat nu o folosim. Schimbăm de două ori pe an bateriile de la robinete. Avem probleme şi cu maşinile de spălat. Acum, că a plouat, nici nu ne atingem de apă, că este plină de mâl“, a spus Maria Belu, din Popoveni. Localnicii susţin că au fost amăgiţi, că li s-au făcut promisiuni deşarte, în sensul că lucrările ar fi trebuit finalizate, mai întâi în iunie, apoi în septembrie. De data aceasta, autorităţile dau ca termen final 31 octombrie. „Data până la care trebuie să fie finalizate lucrările este 31 octombrie. Până atunci trebuie instalate conducta principală şi branşamentele până la intrarea în curte. În condiţiile nerespectării termenului dat, constructorul, respectiv Hidroconstrucţia, va primi penalizări“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Pentru aceasta însă ar trebui ca fiecare locuitor care vrea să se racordeze la reţeaua publică de apă să aibă instalat la poartă căminul şi apometrul, lucru puţin probabil atât timp cât, în teren, muncitorii spun că au finalizat doar 75% la sută din lucrare cu trei săptămâni înainte de termenul-limită. Nici nu-i de mirare atâta timp cât aceştia lucrează după ureche. După ce au săpat şanţuri pentru introducerea conductei principale şi le-au astupat apoi cu pământ, au săpat apoi alte gropi, de data aceasta pentru racordare.
Apa nu-i bună de băut nici pentru câini
Căminele şi apometrele sunt date de Compania de Apă Oltenia SA şi sunt plătite din bani nerambursabili. De instalarea acestora se ocupă tot Hidroconstrucţia, după care oamenii merg la Compania de apă, fac cerere, aşteaptă aprobarea şi au apă la robinet. Asta dacă şi-au făcut între timp lucrările din curte sau în casă. „Eu aştept de zece ani. Avem nevoie de apă pentru că ne-am săturat s-o cărăm de la târg. Avem nevoie de canalizare pentru că la fiecare ploaie stăm cu apa până la glezne în curţi. Nici animalelor nu le dăm astfel de apă“, a spus cu amărăciune Mioara Cojocaru. Aceasta a precizat că nu a mai avut răbdare şi a terminat lucrările care depindeau de ea. „Am început lucrarea în sens invers. Am băgat conductele din casă spre poartă şi acum aştept. Nu ne-au adus căminele şi nici apometrele. Slabe speranţe să fim branşaţi până la sfârşitul lunii, poate nici până la sfârşitul anului“, a precizat aceasta.
Investiţie de patru milioane de lei
Lucrările din Popoveni, de racordare la reţeaua publică de apă şi canalizare, au înghiţit patru milioane de lei, din care 3,6 de milioane, bani nerambursabili, iar 400.000 de lei, cofinanţare din partea Primăriei Craiova. Proiectul vizează o reţea de apă cu o lungime de 3,5 kilometri, iar cea de canalizare ar fi trebuit să aibă o lungime de 2,5 kilometri şi o staţie de pompare a apelor uzate.