Zeci de locuitori de pe strada Opanez din Craiova protestează împotriva unei autorizaţii de construcţie a unui bloc nou de locuinţe care le va acoperi ferestrele.
Autorizaţia de construcţie dată de Primăria Craiova pentru o clădire S+P+4 pe spaţiul verde din apropierea blocului C9, situat pe strada Opanez, este contestată de locatari. În urmă cu două zile, când buldozerele au apărut, 15 dintre ei au ieşit în stradă. Aceeaşi nemulţumire o au şi locatarii blocurilor F1, F2 şi D2. „Ne-am trezit acum două seri cu buldozerele. Spaţiul verde a fost distrus, pomii şi băncuţele, îndepărtate, iar parcările pe care noi le-am amenajat, întoarse pe dos. Totul s-a transformat în câteva ore în mormane de moloz. Cei de la Apă au deviat canalizarea în câteva ore, iar aşa aştepţi după ei cu zilele. Apoi locul a fost îngrădit cu plasă de sârmă“, a povestit Mioara Lăzureanu, locatar în blocul C9.
Oamenii nu sunt de acord cu amplasarea construcţiei în părculeţul pe care, până în urmă cu câteva zile, îl foloseau pentru relaxare şi loc de joacă pentru copii. Cei nemulţumiţi susţin că aleşii locali au dat toate autorizaţiile şi aprobările fie după ureche, fie pe alte criterii. Clădirea va fi foarte aproape de blocul de locuinţe, iar ferestrele locuinţelor oamenilor vor fi lipsite de lumină naturală. Ei mai cred că lucrările de excavaţie şi maşinile de mare tonaj care vor împânzi zona vor afecta structura de rezistenţă a blocului. Locatarii au ieşit în stradă şi au cerut explicaţii celor care le-au stricat liniştea. „Ne-am strâns cei din bloc şi am mers să cerem lămuriri. Nici nu ştim prea bine cine este noul proprietar. Cei mai vechi spun că o anume familie Cucu a cerut terenul în baza Legii nr. 10 şi l-a primit după care l-ar fi vândut. Acum au venit doi arabi. Nu ştim care este calitatea lor: au cumpărat, se ocupă numai de construcţie? Ne-au arătat nişte planuri şi au spus că vor ridica aici un bloc de locuinţe. Blocurile vor fi la câţiva paşi unul de celălalt. Nu există un cadru legal care să reglementeze distanţa dintre două clădiri?“, se întreabă Medis Paraschiv, alt locatar. Celor din blocul cu pricina li s-au alăturat şi 50 de persoane din blocurile vecine, şi ei direct afectaţi, au întocmit o listă şi sunt hotărâţi să se prezinte la uşa primarului.
Oraşul străinilor
Reprezentanţii primăriei susţin că terenul a fost retrocedat, este proprietate privată, iar pentru construcţia care se ridică există autorizaţia cu numărul 1437/17.09.2008. „În evidenţele noastre, există o autorizaţie de construcţie eliberată în luna septembrie a acestui an pentru o construcţie tip bloc, care va avea subsol, parter şi patru etaje. Din spusele specialiştilor, documentele sunt întocmite corect“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Pe lista de autorizaţii date de primărie la numărul şi data indicate figurează un anume cetăţean Ghazi Zabad, care are undă verde să construiască pe strada Opanez 2A. Zabad este reprezentant al SC EPA GROUP SRL Construcţii de clădiri şi lucrări de geniu civile.
„Am ajuns să fim în oraşul nostru coordonaţi de străini, pentru că aceia pe care i-am ales s-au vândut lor. Nu avem nimic cu firma constructoare, dar să ne respecte şi nouă drepturile. Nu vom mai vedea lumina soarelui, nu mai avem aer, deschidem fereastra şi… betoane. Cei din primărie când au semnat această autorizaţie nu au venit să vadă situaţia“, a spus Lucian Pârvu, locatar în blocul C9. În ciuda insistenţelor, reprezentanţii firmei Epa Group nu au putut fi contactaţi.
Păreri şi… urbanism
Specialiştii spun că „totul depinde de calculele proiectantului, care trebuie să fie în concordanţă cu planul de urbanism al municipalităţii, în caz contrar nu poate fi eliberat un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construire. Dacă nu există PUD pentru terenul respectiv, primăria cere mai întâi întocmirea lui, pe baza PUG şi PUZ. Distanţele între două imobile sunt calculate de la caz la caz, nu este prevăzută o limită standard pentru toate clădirile. Există mai multe reglementări în domeniu, spre exemplu Legea nr. 50/1991“, a declarat Gheorghe Enescu, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii. Reprezentanţii Serviciului Disciplina în Construcţii susţin că, dacă există nereguli, acestea pot fi sesizate, iar inspectorii merg în teritoriu şi verifică, dar în ultimul timp nimeni nu prea construieşte fără autorizaţie, mai ales în zonele centrale, deoarece amenzile sunt mari şi poate fi obligat să demoleze imobilul.