6.2 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe strajă la primărie

De strajă la primărie

Sediul Primăriei Radovan, dar şi şcoala aflată la o aruncătură de băţ sunt lăsate pe mâinile beneficiarilor de ajutor social. Pe timpul nopţii, aceştia păzesc cele două instituţii pentru a nu fi călcate de hoţi.

 

Conducându-se probabil după regula „paza bună trece primejdia rea“, edilul-şef din comuna doljeană Radovan a găsit o soluţie inedită şi ieftină, spune el, de a asigura paza la primărie, dar şi la una dintre şcolile localităţii. De la începutul acestei luni, el le-a mai dat o „misiune“ celor care nu au venituri: să facă de strajă pe timpul nopţii. Cum răufăcători sunt la tot pasul, primarul Radovanului s-a gândit să-şi ia toate măsurile de precauţie şi să întărească paza, înainte de toate, la primărie. Pe lângă cele patru persoane care asigură paza obştească, alţi 70 de beneficiari ai Legii nr. 416/2001 stau noaptea cu rândul la primărie şi la Şcoala cu clasele V-VIII din comună. „Beneficiarii Legii nr. 416 sunt la dispoziţia primarului, aşa că am decis să facă şi asta, pentru a ne feri de hoţi. Ca să nu mai plătim un paznic, am hotărât să-i punem pe ei să facă acest lucru. Vin seara, iau în primire şcoala şi primăria, de care răspund. La început ne-am gândit numai la primărie, dar, dacă şcoala este vecină cu noi, pot arunca şi aici un ochi. Este bine să nu avem probleme, că noi am mai fost călcaţi de hoţi, iar şcoala are dotări. Peste noapte stau în holul primăriei. Ca să nu se plictisească, le-am pus şi un televizor“, a spus Aurică Cârstian, primarul din Radovan.

Mai-marele comunei susţine că are încredere în ei, chiar dacă peste jumătate sunt de etnie romă.

 

Nici o găină furată

 

Sătenii „implicaţi“ în acţiunea de supraveghere au o părere bună despre măsurile luate de edil. Aşa s-a ajuns, în ultima vreme, de nu s-a mai furat nici măcar o găină în comună. Dar le este teamă că îi prăduiesc cei care trec pe aici cu maşinile. „Ce să faci? Opresc maşina pe drum, umblă pe la ea, ca şi cum ar avea pană. Chiar dacă îi vezi, ştii ce fac?! Latră câinele, da’ nu poţi să te duci peste ei. Pot să intre în primărie, în şcoală… Aşa, oamenii ăştia păzesc aici şi fac treabă bună“, a spus un sătean venit cu treburi la primărie.

Sunt ei săraci, dar sunt cinstiţi. Aşa îi laudă comunitatea pe cei care le asigură tihna somnului. Iar şcoala pentru tot satul este o avere, că are dotări şi, din păcate, a mai fost călcată de hoţi. „Seara, când vin la post, omul de serviciu le predă şcoala, verifică fiecare geam. Dacă este închis este în regulă. Dimineaţa fac la fel. Mai ies şi noaptea şi se uită de jur-împrejur. Iar şeful de post cu cei care fac paza obştească îi verifică în timpul nopţii. Dacă este înţelegere între noi, nici hoţii nu prind curaj. Infracţionalitatea în comună a scăzut“, a adăugat Cârstian.

Mulţumire este de ambele părţi, căci asistaţii social mai beneficiază astfel de o zi în contul celor pe care trebuie să le efectueze pentru a lua „bruma“ de bănuţi de la stat. Mai taie buruienile, mai curăţă şanţurile, mai aduc lemne la şcoală sau repară gardul la biserică şi aşa au ce să pună copiilor pe masă. „Este bine pentru toţi, că pentru o noapte de pază primim o zi. Ne păzim şi şcoala, şi primăria. Trebuie să avem grijă de ele“, a adăugat Cornel Ungureanu, asistat social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU