Regia de Termoficare Craiova a decis să nu-i mai lase pe oameni să tremure de frig. Prin urmare, în noaptea de luni spre marţi, caloriferele au început să se dezmorţească.
Gata cu frigul din apartamente! Din noaptea de luni spre marţi, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova a dat drumul la căldură. Instalaţiile au fost pornite, ca urmare a scăderii temperaturii, dar şi a cererilor venite în număr mare de la instituţiile de învăţământ, grădiniţe şi şcoli, şi de la unele asociaţii de proprietari. „Am pornit instalaţiile şi sperăm ca într-o zi, două toţi locatarii să aibă o temperatură optimă în locuinţe. Pentru început este mai greu, căci sunt unele instalaţii care au probleme şi oamenii sună şi ne sesizează că le curge apa pe scară sau în casă. Sunt probleme inerente şi sunt cauzate, în mare parte, de modificările pe care oamenii le-au făcut la instalaţiile proprii sau de neglijenţa celor de la asociaţii, care au lăsat pe ultima sută de metri schimbarea sau repararea conductelor la nivel de bloc“, a precizat Nicolae Degeratu, director adjunct RATf. Craiovenii nu vor mai tremura în apartamente, chiar dacă sunt rău-platnici. Că au plătit sau nu datoriile la întreţinere, Termoficarea a decis să furnizeze agent termic inclusiv celor care au facturi restante încă din 2006. Deşi s-a vehiculat ideea că restanţierii nu vor beneficia de căldură, Termoficarea, Complexul Energetic Craiova şi autorităţile locale au decis ca în blocurile celor peste 400 de asociaţii de proprietari din municipiu să fie furnizat agent termic. „Am fost anunţaţi că din această noapte (noaptea de luni spre marţi – n.r.) se va furniza căldură. Instalaţiile au pornit ieri după-amiază. La asociaţia noastră nu s-au făcut cereri în acest sens, dar frigul este greu de suportat în case“, a spus Mihaela Vasilescu, preşedinta Asociaţiei nr. 26 Brazda lui Novac.
Debranşări mai puţine
Craiovenii care doreau să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire trebuie să renunţe, cel puţin în iarna 2008-2009.
Data-limită până când cei care locuiesc la blocuri ar fi putut scăpa de contractele cu Regia Autonomă de Termoficare RATf a fost, teoretic, 15 septembrie. Locatarii care intenţionau ca în această iarnă să beneficieze de căldură după bunul-plac vor fi nevoiţi să continue parteneriatul cu Termoficarea. După 1 octombrie nu a mai fost aprobată nici o cerere pentru că instalaţiile au fost umplute cu apă şi au început probele de presiune pentru furnizarea căldurii. „În acest an au fost mai puţine cereri de debranşare, numai 200. De la an la an, înregistrăm o scădere a acestora. Poate că persoanele care au optat pentru centrale de apartament au înţeles că sunt costuri la fel de mari, dar şi faptul că Termoficarea este pentru viitor singura sursă de căldură viabilă“, a precizat Nicolae Degeratu.