13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEcologizare la Casa Memorială „Constantin Brâncuşi“

Ecologizare la Casa Memorială „Constantin Brâncuşi“

Mai multe acţiuni de ecologizare au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, fiind organizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj şi Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

De Ziua Ecologiei, desfăşurată în cadrul „Studenţiadei“, Liga Studenţilor din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ împreună cu elevii şcolilor generale din Târgu Jiu au întreprins o acţiune de ecologizare în zona Casei Memoriale „Constantin Brâncuşi“ din localitatea Hobiţa, comuna Peştişani. Deşeurile au fost colectate de peste 200 de elevi din clasele V-VIII. Gunoiul şi resturile menajere au fost strânse nu numai din zona Casei Memoriale „Constantin Brâncuşi“, ci şi de pe marginea şoselei care duce la tabăra de sculptură, dedicată în urmă cu mai mulţi ani artistului de renume mondial.

Operele lăsate la Hobiţa de sculptorii români participanţi la cele câteva ediţii ale taberei se află la câteva sute de metri de Casa Memorială, în apropierea unei păduri.

Locul era înţesat de buruieni, dar şi de resturi menajere aruncate de localnici. Totul a fost strâns în saci şi transportat cu o remorcă la un depozit de gunoi. La finalizarea acţiunii, participanţii au vizitat Casa Memorială „Constantin Brâncuşi“ şi au aflat povestea vieţii unuia dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai sculpturii moderne mondiale.

 

Plantări de arbori

 

Acţiunile dedicate Zilei Ecologiei au continuat şi în localitatea Iezureni. Aici, la iniţiativa Ligii Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi“ şi cu sprijinul Primăriei Târgu Jiu, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj şi al Ocolului Silvic Târgu Jiu, 350 de elevi din 12 licee din oraş, precum şi studenţi ai UCB au plantat 1.200 de puieţi de arbori, din diferite specii. După cum a precizat Gheorghe Fometescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj acţiunile de ecologizare şi plantările de arbori în care vor fi implicaţi elevii şi studenţii vor continua. „Sunt acţiuni pe bază de voluntariat şi muncă în echipă. Tinerii trebuie capacitaţi în legătură cu un subiect important cum este ecologia şi trebuie să fie conştientizaţi că tot ceea ce fac e pentru ei, pentru respectul faţă de mediul în care respiră şi trăiesc, dar este şi pentru cei care vor fi. E foarte important ca ei să le ofere un exemplu puternic celor mari, şi nu numai, care aruncă gunoiul la întâmplare şi, uneori, în locuri cu o încărcătură emoţională şi istorică deosebită, care vorbesc de identitatea noastră. Este bine că facem astfel de acţiuni, care duc şi la însănătoşirea noastră spirituală“, a declarat Gheorghe Fometescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS