4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024

Lecţia de grevă

Dascălii doljeni s-au aflat ieri într-o grevă de avertisment de două ore. Fie că au stat în clase, supraveghind elevii, fie în cancelarie, corectând lucrări sau scriind referate, mii de cadre didactice au avertizat că protestul lor poate lua amploare.

 

După ce lunea trecută dascălii doljeni afiliaţi la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj – filiala „Spiru Haret“ le-au oferit guvernanţilor şi elevilor o „Lecţie de demnitate“ în care nu au făcut ore, ci au protestat, ieri, cadrele didactice din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj au făcut o grevă de avertisment de două ore.

 

„Să ne mărească şi nouă alocaţiile, să le facă un milion“

 

Clopoţelul nu a mai sunat între 12.00 şi 14.00 în majoritatea şcolilor doljene şi aproximativ 4.000 de cadre didactice şi 600 de profesori universitari au tras un ultim semnal de alarmă – „Ne respectaţi, că, dacă nu, vă învăţăm noi ce înseamnă respect“. Unii au intrat în clase, dar nu au făcut lecţii, ci au avut discuţii libere cu elevii despre viaţă şi greve. „Trebuie să ni se respecte drepturile, aşa cum se întâmplă în orice stat democratic. De-a lungul anilor am tot avut greve şi nu este normal ca să ajungem la asemenea măsuri ori de câte ori cerem să se aplice legea“, le-a spus o profesoară elevilor. „Da, dar aşa ar vrea toţi salarii mai mari. Să le dea şi altora, nu numai profesorilor. Să ne mărească şi nouă alocaţiile, să le facă un milion (lei vechi – n.r.), ca să putem să ne cumpărăm şi noi ceva“, a spus Cristi, elev în clasa a IX-a la Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini „George Bibescu“ din Craiova. „Ar fi foarte bine ca salariile tuturor să fie decente“, a continuat profesoara. „Da, şi este normal să primiţi mai mulţi bani, că nu e uşor să suporţi şi să înveţi tinerii din ziua de azi. Dacă părinţii noştri au de furcă, dar dumneavoastră, care aveţi zeci în supraveghere!“, a spus o elevă. „Eu cred că ar trebui să faceţi grevă mai mult, o zi, două, o lună, poate chiar să îngheţaţi anul“, a propus un elev din ultima bancă. Ideea lui a fost primită cu aplauze de restul colegilor. „Nu este bine să se ajungă aici. Poate că vor înţelege protestul nostru“, a completat profesoara.

 

„Suntem prea mici pentru ei“

 

Dacă în clase era o atmosferă de vacanţă, în cancelaria GS „George Bibescu“ din Craiova era linişte. Profesorii scriau, corectau lucrări şi puneau note în catalog sau citeau şi se uitau cu coada ochiului la televizor, ca să vadă ce va spune Tăriceanu. „Uite, i-au întrerupt pe liderii noştri pentru o conferinţă de presă. Tot partidele şi campania lor electorală sunt mai importante. Noi nu contăm“, a spus o profesoară. „Suntem prea mici pentru ei. Nu îi interesează soarta noastră. Poate că nu le-a plăcut şcoala, nu i-au iubit pe profesori când au fost elevi“, a glumit altă profesoară. „Dacă nu ne respectă ei, cei de sus, nu au cum să ne respecte elevii şi părinţii. Dacă vom continua protestul şi vom ajunge la grevă generală, poate ne vor lua în seamă“, a spus Mariana Didu, profesoară de limba şi literatura română. „Noi trebuie să îi învăţăm pe elevi să respecte legea, dar cum să îi învăţăm asta, când cei care ne conduc nu respectă legile şi instituţiile statului? Fiecare guvern ne spune că suntem o prioritate, dar o prioritate căreia nu i se dau niciodată bani“, a precizat Petre Bucă, profesor de discipline tehnice.

 

Universitarii cer daune morale lui Tăriceanu

 

În grevă au fost şi cadrele didactice din Universitatea din Craiova, dar protestul i-a lăsat indiferenţi pe învăţăceii lor. „Pe cei din şcoli îi înţeleg, dar pe universitari nu. După ce că nu ne învaţă nimic şi îşi bat joc de noi, să nu uităm nici şpăgile şi slaba lor pregătire! Mai bine să tacă, poate îi iau ăştia la control“, a spus Robert, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova. „Sunt penibili! Fac repede şi ei grevă, să le mai dea şi lor câteva milioane, că nu au destul… Au salarii de nici ei nu mai ştiu şi tot nu se satură. Dar să predea cursuri atractive şi materii care să ne folosească nu vor!“, a completat Manuela, studentă la Facultatea de Litere.

Profesorii universitari cer însă respect şi chiar vor să îl dea pe Călin Popescu Tăriceanu în judecată pentru că a instigat alte categorii sociale împotriva lor. „Suntem hotărâţi să mergem mai departe pentru că suntem oameni pe care societatea trebuie să îi respecte. Pentru a ne apăra, împreună cu Universităţile din Timişoara, Oradea, Bucureşti îl vom da în judecată pe premierul Tăriceanu pentru că a instigat oamenii împotriva cadrelor didactice şi îi vom cere despăgubiri morale“, a explicat Nicu Bîzdoacă, vicepreşedintele Sindicatului „Alma Mater“ din Universitatea din Craiova.

 

Miting şi la parlament

 

Nici parlamentul nu a scăpat de protestul dascălilor. Peste 300 de sindicalişti de la „Spiru Haret“ au protestat în faţa Palatului Parlamentului pentru blocarea ordonanţei care amână mărirea salariilor. „Am fost ca să convingem parlamentarii să nu valideze ordonanţa, pentru că acest guvern chiar îşi bate joc de noi. Suntem în continuare ignoraţi şi ar face orice ca să nu respecte legea. Dacă mâine (azi – n.r.) Curtea Constituţională nu va da aviz favorabil ordonanţei, atunci guvernul va trebui să aplice legea“, a precizat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele SIP Dolj.

 

Tăriceanu, nu şi nu!

 

Premierul Tăriceanu rămâne indiferent la protestele cadrelor didactice şi a declarat ieri că mărirea cu 50% a salariilor profesorilor va fi imediat înghiţită de inflaţie. Potrivit acestuia, stânga politică ar fi vinovată de grevele pornite în sistemul bugetar, partidele politice simpatizante doctrinei susţinând respectiva mărire salarială fără să ţină cont de considerentele economice. „Paradoxal, guvernarea de stânga încerca, în trecut, să mulţumească dascălii cu o mărire de o singură cifră. Stânga politică urmăreşte numai scopuri politice. Solicit guvernului să nu lase stânga să conducă România spre criza mondială“, a spus Tăriceanu.

Dacă guvernul nu va ceda, sindicatele din învăţământ ameninţă că pe 18 noiembrie vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată.

„Dacă nu ne respectă ei, cei de sus, nu au cum să ne respecte elevii şi părinţii. Dacă vom continua protestul şi vom ajunge la grevă generală, poate aşa ne vor lua în seamă“.

Mariana Didu, profesoară de limba şi literatura română la GS „George Bibescu“ din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII