Craiovenii care aşteaptă de ani buni o locuinţă socială şi încă îndeplinesc condiţiile trebuie să-şi actualizeze dosarul până la sfârşitul anului pentru a figura pe lista de priorităţi. Cei care au împlinit 35 de ani şi nu primesc în decurs de 12 luni o casă trebuie să-şi ia gândul de la ea.
Solicitanţii unei locuinţe ANL, tineri până în 35 de ani şi familii evacuate, 721 la număr, se vor bate anul următor pe 126 de garsoniere şi apartamente care vor fi finalizate în zona străzii Potelu. Diferenţa dintre numărul solicitanţilor şi ofertă este destul de mare, iar 20% din locuinţele disponibile vor constitui un fond special destinat persoanelor şi familiilor evacuate sau care urmează să fie evacuate. Mulţi solicitanţi au aşteptat ani buni să primească o locuinţă până când au fost eliminaţi de pe liste fiindcă au depăşit vârsta limită. Alţii au fost subclasaţi de punctaj şi au pierdut repartizarea pe baza tabelului de priorităţi. Punctajul stabilit la finalul fiecărui an, când Serviciul Administraţie Publică Locală, Direcţia Patrimoniu şi Comisia Socială din cadrul Primăriei Craiova cere refacerea dosarelor, le este unora favorabil, iar pe alţii îi împinge la coada listei. Mulţi dintre ei se plâng că repartizarea este părtinitoare şi că dacă într-un an se găseau printre primii în ordinea priorităţilor, următorul an nu mai intrau în limita fondului disponibil.
Cert este că lista nu mai rămâne valabilă de pe un an pe altul, deoarece pot apărea situaţii care schimbă punctajul: naşterea unui copil, schimbarea locului de muncă, contractarea unui împrumut pentru locuinţă. În disperare de cauză, multe familii de tineri care speră la o locuinţă socială îşi caută altă variantă de a avea o casă. Uneori, unităţile locative pentru tineri ajung la te miri cine: un inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, un jurist de la Spitalul Clinic de Urgenţe Craiova şi lista poate continua…
Prioritatea priorităţilor
Cum lista de priorităţi se stabileşte anual, titularii cererilor de repartizare a unei locuinţe pentru tineri, dar şi cei evacuaţi trebuie să-şi reînoiască dosarul pentru a se regăsi şi anul viitor la priorităţi. Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că 541 de tineri până în 35 de ani şi 180 de evacuaţi aşteaptă încă pe liste.
Pentru unii, aşteptarea a avut un final fericit, cum este cazul familiei Ştefan, compusă din patru persoane, între care o fetiţă cu handicap, care în acest an a primit o locuinţă în zona Potelu. „Un caz similar, s-ar putea spune un caz disperat, este familia Florea Nicolae, care figurează pe lista de priorităţi. Oamenii nu au casă, sunt o familie numeroasă alcătuită din şase persoane. Acum locuiesc într-un imobil retrocedat şi trăiesc zilnic cu ameninţarea de a fi evacuaţi. Până în prezent nu există familii de craioveni în stradă“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.