90% din blocurile din Craiova nu au carte tehnică. Acest lucru înseamnă că mai toate modificările arhitecturale care au apărut la imobilele din oraş sunt ilegale, pentru că nimeni nu le-a ţinut o evidenţă.
Legea asociaţiilor de proprietari (nr. 230/2007) spune că fiecare bloc trebuie să aibă o carte tehnică în care este trecută orice modificare din imobil: fie că este la exterior, precum izolarea cu polistiren sau schimbarea culorii faţadelor, fie că se dărâmă pereţii interiori dintr-un apartament, lucrare ce ar afecta structura de rezistenţă a clădirii cu mai multe etaje. Cartea ar trebui să stea la reprezentanţii asociaţiei de proprietari, care sunt abilitaţi să înscrie în ea toate modificările făcute de locatari pe proprietatea individuală. Aşa ar putea să se cunoască de la început lucrările care au autorizaţii şi să nu se facă tot felul de cârpeli cu meşteri mai mult sau mai puţin calificaţi.
La un an de la publicarea Normelor metodologice de punere în aplicare a noii legi, dacă au reuşit 10% din blocurile din Craiova să intre în posesia acestei cărţi tehnice. „Legea spune clar: orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în Jurnalul evenimentelor din Cartea Tehnică a Construcţiei, se depune copie după autorizaţie, proces-verbal de recepţie, schiţe. Unităţile care au administrat clădirile şi sunt deţinătoare ale cărţilor construcţiilor respective sunt obligate prin lege să le predea asociaţiilor de proprietari, iar acolo unde nu mai există, să le refacă. Aceste unităţi nu mai există, iar cărţile s-au rătăcit pe cine ştie unde ori zac prin vreo arhivă. Colegii mei se plâng mereu că nu le dau de urmă, este o adevărată aventură. Nici măcar autorităţile locale nu ne-au lămurit, fiindcă este şi pentru ele o nebuloasă“, a declarat Dan Remus, preşedintele UJALP Dolj.
Prin urmare, nimeni nu a ţinut evidenţa, în ultimii douăzeci de ani, a acoperişurilor care au apărut cu autorizaţie sau fără, a modificărilor din subsoluri, a balcoanelor îmbrăcate în termopan sau modificate anapoda, a culorilor pestriţe care au acoperit faţadele şi, mai ales, a schimbărilor din interiorul apartamentelor. Aici, proprietarii pe deplin stăpâni au pus adeseori la pământ chiar zidurile de rezistenţă.
Problemele acestor modificări făcute după ureche sunt cunoscute şi de primar, care nu întrevede o rezolvare a intrării în legalitate a asociaţiilor şi nu ştie pe unde s-ar găsi aceste acte ale blocurilor. Cel puţin el a dat undă verde la reabilitarea termică fără autorizaţie. „Reabilitarea se poate face în Craiova şi fără autorizaţie. Chiar dacă Giubelan va solicita acest lucru, eu vă spun că se poate şi fără autorizaţie“, a spus tranşant edilul-şef.
Odiseea cărţii tehnice
Reprezentanţii Asociaţiei nr. 10 din Craioviţa Nouă pot spune că au avut într-un fel noroc. Din cele 26 de scări ale asociaţiei, şapte au carte tehnică. „M-am dus la primărie, la prefectură, nimeni nu ştia nimic. Până la urmă, am ajuns la Proiect SA, fostul Institut de Proiectări. Am depus aici o cerere, pentru că aveam nevoie neapărat de cartea tehnică, şi am zis că este şi un motiv în plus să respectăm legea. Nu se afla nici o arhivă la ei. Bătând la uşa diferitelor instituţii, am aflat că există în Brazdă, în blocul G6, arhiva fostului Oficiu de Construcţii de Locuinţe Proprietate Personală (OCLPP). Aici am găsit numai o parte din cărţile tehnice, dosare voluminoase care cuprind toată istoria blocului de la proiect până la recepţie. Pentru 19 scări nu le avem. Nu ştim cui să ne adresăm“, a spus Ilie Preda, preşedintele Asociaţiei nr. 10.
Aşa că am plecat şi noi în căutarea cărţii tehnice pentru a ne lămuri cum stau lucrurile. Am întrebat mai întâi la primărie. „Nu, nu la noi. Poate la consiliul judeţean, că ei tutelau vânzările apartamentelor în trecut“, a precizat Carmen Licu, purtătoare de cuvânt la Primăria Craiova. Convinşi că aveam rezolvarea problemei noastre şi că vom găsi în curând arhiva cu cărţile tehnice ale blocurilor din Craiova, l-am întrebat la consiliu pe Radu Pappa, arhitectul-şef al judeţului. Acesta ne-a îndrumat către fostul Institut de Proiectări. Instituţia s-a privatizat între timp, dar managerul general, Eugen Popescu, ne-a spus: „Cartea tehnică este paşaportul unui imobil. Acolo sunt trecute toate datele despre blocul respectiv, de când s-au făcut săpăturile până s-a tăiat panglica. Este o documentaţie stufoasă, dosare întregi care fac referire nu numai la partea de construcţie, ci şi la utilităţi. Cert este că arhiva cu aceste date nu este la noi. Poate pe la fostele trusturi de construcţii sau la INVEST, o parte a fostului IGCFL“.
Am bătut la uşa unui asemenea trust de construcţii, dar nici aici nu am avut sorţi de izbândă. Ei au fost doar constructori pentru o parte din blocurile urbei, dar toată documentaţia au predat-o în momentul recepţiei beneficiarului. Cum toate concluziile arată că INVEST, fostă regie de construcţii, în prezent Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Publice Dolj, ar deţine arhiva în care se găsesc cărţile tehnice ale blocurilor, am ajuns şi aici. Elanul ne-a fost tăiat după ce am primit răspunsul directorului adjunct, Gheorghe Voicu: „Nu deţinem noi cărţile tehnice. Acestea erau predate şi atunci, ca şi acum, celor care administrau blocurile respective. Este mai uşor să spună că nu le găsesc“.