6.7 C
Craiova
miercuri, 30 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalSindicaliştii de la Oltchim ies în stradă

Sindicaliştii de la Oltchim ies în stradă

Peste 3.000 de angajaţi de la Oltchim, membri de sindicat, vor ieşi în stradă începând din această săptămână. Printre revendicări se regăseşte şi urgentarea preluării de către combinat a petrochimiei de la Arpechim Piteşti.

Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber al Oltchim (SLO), a anunţat sâmbătă autorităţile vâlcene şi conducerea combinatului, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, organizată de conducerea Prefecturii Vâlcea, la sediul societăţii, că timp de şase zile vor avea loc proteste, la nivel local, marşuri şi mitinguri. El a explicat că SLO nu este indiferent faţă de soarta societăţii, care e determinată de indiferenţa AVAS, în calitate de acţionar majoritar, privind preluarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti, din cadrul Petrom OMV. „Din 12 ianuarie, Arpechim a stopat livrarea materiilor prime de bază, etilena şi propilena, către Oltchim şi societatea funcţionează acum cu instalaţiile la 60% din capacitate, situaţie care a generat oprirea maşinăriilor de producţie PVC şi a altor construcţii care sunt dependente tehnologic. Situaţia generată de Arpechim Piteşti, care nu doreşte să livreze materiile prime de bază la preţurile practicate pe piaţa europeană, în contextul în care preţul petrolului este de 50 de dolari / baril, poate genera concedieri colective la nivelul judeţului a peste 7.000 de salariaţi, deoarece activitatea Oltchim este legată strâns de a altor societăţi“, a declarat Mihai Diculoiu.

Acesta a precizat că, deoarece combinatul nu funcţionează în condiţii de rentabilitate, salariaţii nu au primit, cu ocazia Anului Nou, prima de câte 450 de lei. „Permanent există riscul ca din cei 3.800 de salariaţi să-şi piardă locurile de muncă peste 2.300 şi să nu fie majorate salariile începând cu 1 ianuarie 2009“, a susţinut liderul.

SLO a înştiinţat noul guvern cu privire la problemele pe care le are societatea, încă de la sfârşitul lui 2008, ca să găsească rapid soluţii. „Dintre cei 3.800 de salariaţi ai Oltchim, 3.100 sunt membri de sindicat. În urma strângerii de semnături, s-a hotărât că singura soluţie e să declanşăm acţiunile de protest, marşuri şi mitinguri. Pe 16 ianuarie am trimis o adresă la Primăria Râmnicu Vâlcea pentru a ne autoriza acţiunile de protest, care vor avea loc pe 22, 23, 26, 27, 28 şi 29 ianuarie, între orele 16.00 şi 19.00. Ne vedem săptămâna viitoare la miting la prefectură“, le-a spus Diculoiu autorităţilor şi patronatului. Sindicatul a trimis pe 16 ianuarie o adresă şi primului-ministru, Emil Boc, în care i-a prezentat situaţia grea în care se află Oltchim, şi l-a invitat pe premier la sediul societăţii pentru a cunoaşte problema.

 

Oltchim are nevoie de avizul UE pentru a primi ajutor de la stat

 

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, aflat la şedinţă, a precizat că, în prezent, societatea funcţionează la 50% din capacitate, ceea ce duce la pierderi de 46 de milioane de euro pe an. Pentru ca Oltchim să poată prelua instalaţia de piroliză de la Arpechim, pentru a-şi asigura materia primă, are nevoie de un credit de 100 de milioane de euro. „Băncile comerciale nu ne pot finanţa din cauza capitalului social pe care îl avem, de doar opt milioane de euro. Singura soluţie e să obţinem o garanţie de la stat, dar pentru asta ne trebuie aprobarea Comisiei Uniunii Europene. Conform normelor UE, o societate poate beneficia de un astfel de împrumut o dată la zece ani. Am hotărât împreună cu AVAS să profităm de această oportunitate, să luăm aprobarea UE pentru a prelua Arpechim şi pentru a ne majora şi capitalul de stat. Trebuie să găsim acum o firmă din afară care să ne înveţe cum să facem documentaţia ce trebuie trimisă la UE pentru a obţine avizul de aprobare a ajutorului de la stat. În momentul în care luăm aprobarea, luăm şi creditele“, a explicat Roibu.

Directorul general a mai precizat că lunile ianuarie şi februarie sunt reduse din punct de vedere al funcţionării. „Dacă va fi preluată secţia de piroliză de la Arpechim la sfârşitul lunii februarie, Oltchim va încheia 2009 cu profit. Până în prezent, ne-am păstrat personalul şi nu am trimis pe nimeni acasă. Părerea mea e că aceste acţiuni de stradă nu sunt bune. Cred că vom rezolva problemele în mod civilizat. Dacă nu respectăm legislaţia UE, nu putem să facem nimic“, a mai susţinut directorul general al Oltchim.

Şi prefectul judeţului, Radu Renga, a făcut sâmbătă un apel către liderul sindical să renunţe pentru moment la acţiunile de protest. „Acţiunile sindicale nu vor fi stopate şi se vor desfăşura conform adresei pe care am trimis-o la primărie. Se face acum un program, doar nu trebuie să aşteptăm după avizul UE. Cu siguranţă ne veţi întâlni la primul marş pe 22 ianuarie“, a susţinut liderul Diculoiu.

De pe Platforma Chimică, sindicaliştii vor veni la miting cu maşinile personale, ale societăţii şi cu cele de transport în comun dacă primăria le va pune la dispoziţie. Aceştia vor coborî în faţa Inspectoratului Poliţiei Judeţene Vâlcea, de unde vor merge pe jos, aproximativ 2,5 kilometri, pe Calea lui Traian, până la prefectură, unde vor avea loc manifestările.

 

Revendicări

 

Printre revendicările sindicaliştilor de la Oltchim se numără: preluarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti de către combinat în vederea asigurării materiilor prime, respectiv etilena şi propilena; stabilirea unei strategii de funcţionare a combinatului Oltchim în condiţii de rentabilitate, stabilitatea celor 3.800 de locuri de muncă şi asigurarea majorării salariilor pentru un trai decent, reducerea preţului la energia electrică de la 84 la 40 de dolari pe megawatt, în condiţiile în care combinatul consumă anual un milion trei sute de mii de megawaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU