6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvăţământul, pe un butoi cu pulbere

Învăţământul, pe un butoi cu pulbere

Sindicaliştii din educaţie spun că vor opri negocierea contractului colectiv de muncă şi că vor lua în calcul şi declanşarea grevei generale, dacă executivul va îngheţa salariile pentru şase luni.

„Dacă vor îngheţa salariile, îngheţăm şi noi contractul colectiv de muncă şi anul universitar“, a precizat, pentru NewsIn, liderul Federaţiei „Alma Mater“, Răzvan Bobulescu. Acesta se arată nemulţumit că propunerea privind îngheţarea salariilor nu a venit în cadrul negocierilor cu sindicatele. „Am aflat din presă acest lucru, iar astfel de măsuri nu se iau arbitrar“, a mai spus el.
Şi reprezentanţii cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sunt nemulţumiţi. „Dacă Traian Băsescu este de acord să îngheţe legea pe care el însuşi a promulgat-o, atunci să îngheţe toată Constituţia şi Legea învăţământului. Confederaţiile sindicale care au mers la negocierile cu guvernul nu au fost mandatate de federaţiile din educaţie să negocieze salariile, deci măsurile de îngheţare a salariilor profesorilor nu au fost negociate legal. Ca reacţie, noi vom bloca reforma şi pactul pe educaţie, dacă politicienii arată că nu dau doi bani pe ele“, a afirmat preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor. Guvernul ar putea propune, în proiectul bugetului pe 2009, îngheţarea salariilor bugetarilor pentru cel puţin şase luni, iar majorarea lor ar urma să fie făcută abia din septembrie, în trei tranşe de câte 10%, până la sfârşitul anului, au declarat ieri surse guvernamentale. Preşedintele Traian Băsescu a declarat tot ieri, la postul public de radio, că nu ar reacţiona negativ dacă guvernul ar propune un moratoriu de şase luni pe majorări salariale şi pe pensii pentru a folosi banii de la buget în investiţii.

Ameninţări cu greva

În ceea ce îi priveşte pe sindicaliştii doljeni, unii ameninţă cu greva în cazul în care nu vor primi banii promişi educaţiei, deci implicit nu vor avea salariile majorate, iar alţii sunt încrezători, aşteptând ziua decisivă de joi, când bugetul ar putea primi forma finală. „Este revoltător ceea ce se întâmplă în prezent cu educaţia. Avem informaţii că vom primi doar 3% din PIB, în loc de cei 6% de care avem nevoie. Profesorii vor să-şi primească salariile majorate, retroactiv începând cu 1 octombrie 2008. Altfel, în mod sigur vom trece la proteste şi implicit la grevă generală“, a menţionat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar – filiala „Spiru Haret“ Craiova.
Nici măcar majorarea în două tranşe nu îi linişteşte pe aceştia. Zvonul că o parte din mărirea salarială o vor primi în aprilie (17%), iar cealaltă, cel mai devreme în octombrie (alţi 17%) nu este pe placul profesorilor doljeni, care consideră că au aşteptat suficient şi nu mai acceptă o nouă amânare.

Bileţele între ministere

Potrivit reprezentanţilor de la „Spiru Haret“, „varianta de buget circulă pe bileţele“ între Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Finanţe. Un lucru e cert:  oricare va fi forma bugetului destinat educaţiei, sindicaliştii doljeni sunt hotărâţi să accepte o negociere doar în cazul personalului nedidactic din unităţile şcolare, dar nu acceptă nici o negociere în plus pentru profesori. Personalul nedidactic la nivel naţional se ridică la 70.000 de persoane, care primesc salarii de mizerie. În Dolj, sunt angajaţi ca personal nedidactic 2.661 de oameni, dintre care 852 cu norme ca personal auxiliar, iar 1.809, ca personal nedidactic (muncitori, femei de serviciu, paznici, portari, casieri, magazineri sau fochişti, acolo unde este cazul). De exemplu, potrivit sindicaliştilor doljeni, o femeie de serviciu la o şcoală de la ţară din Dolj, deşi face curat în două, trei clădiri, este plătită în cele mai multe cazuri cu doar jumătate de normă, salariul acesteia ajungând la maximum 500 de lei. „Muncesc în condiţii grele, mai ales iarna. Avem informaţii că în cele mai multe cazuri lemnele pentru încălzirea şcolilor sunt lăsate în mijlocul curţii, de unde aceste femei sunt nevoite să le care, să le spargă, apoi să mai facă şi curat“, a adăugat Lungulescu.

Sindicaliştii USII Dolj, încrezători că vor primi bugetul necesar

Mai optimist se arată Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj: „Tot ce auzim în prezent sunt doar speculaţii. Joi este şedinţa în care se va decide varianta reală de buget la nivel naţional. De un lucru sunt sigur, învăţământul va primi atât cât este nevoie“.
Indiferent care vor fi banii destinaţi învăţământului, datoriile pentru investiţiile realizate în şcoli în 2008 ar trebui să fie prioritatea numărul unu, potrivit ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII