Fermierii mai au la dispoziţie câteva săptămâni până la demararea campaniei de depunere a solicitărilor pentru sprijinul pe suprafaţă. În paralel cu aceasta se va derula şi autorizarea la plată pentru anul 2008.
Depunerea cererilor pentru sprijinul pe suprafaţă pe 2009 va demara pe 2 martie. „Pentru aceasta, APIA va trimite în următoarea perioadă invitaţii, prin poştă, tuturor fermierilor existenţi în baza de date“, a declarat Emil Călugăru, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.
În respectivele invitaţii vor fi notate data, ora, centrul local unde beneficiarul trebuie să se prezinte şi numele funcţionarului responsabil să primească solicitarea de sprijin. S-a recurs la programarea fermierilor pentru a se asigura fluenţa depunerii cererilor şi pentru evitarea aglomeraţiei (din experienţa anilor trecuţi, cei mai mulţi solicitanţi vin pe ultima sută de metri). „Perioada de depunere a cererilor este 2 – 15 martie, fără penalizări. Beneficiarii mai pot solicita sprijinul şi după aceea, până pe 9 iunie, dar cu penalităţi de 1% pe zi“, a adăugat Călugăru.
Fermierii care nu se află în baza de date a APIA şi care nu primesc invitaţiile se pot prezenta oricând în această perioadă la centrul local în raza căruia au exploataţiile agricole.
Plăţile pentru 2008, autorizate, cel mai probabil, din martie
În ceea ce priveşte autorizarea la plată pentru anul 2008, aceasta va demara, cel mai probabil, tot în martie. „În prezent aşteptăm să primim rapoartele de control prin teledecţie (realizate de un contractor extern, nu de APIA) aferente anului 2008. Acestea vor fi importate în baza de date a aplicaţiei noastre, iar în urma acestei operaţii vor rezulta supradeclarările, pe care le vom clarifica prin întâlniri cu fermierii“, a precizat directorul executiv al APIA Dolj, care a explicat că, pentru a grăbi autorizarea la plată, aceste întâlniri vor avea loc la primăriile localităţilor unde s-a executat teledecţia (17 la număr). În 2008, au solicitat sprijinul pe suprafaţă 60.415 fermieri. Aceştia vor primi un sprijin de 107,46 euro/ha (60,75 euro de la UE şi 46,71 euro de la bugetul de stat), la un curs de 3,7413 lei/euro.