Protest de proporţii ieri la Grădiniţa şi Şcoala din comuna Golenţi – Dolj. Părinţii preşcolarilor refuză să îi mai ducă la grădiniţă, iar cei ai elevilor sunt revoltaţi de nivelul scăzut de cunoştinţe al copiilor lor.
În trei luni, cinci educatori s-au perindat la Grădiniţa din Golenţi, situată la doar zece kilometri de Calafat. Fiecare început de an şcolar a adus un nou învăţător celor şapte elevi din clasele II-IV ai şcolii din aceeaşi localitate. În prezent, atât grădiniţa, cât şi şcoala funcţionează în aceeaşi clădire, fără autorizaţie sanitară, cu mobilier vechi de zeci de ani şi cu grup sanitar în curte, clădirea nouă aflându-se în renovare. Clasa I nici nu există la Şcoala din Golenţi. Ar fi fost vorba de doi copii, pentru care părinţii au ales o şcoală din Calafat, de teamă că micuţii lor nu vor avea parte de o educaţie corespunzătoare. Sătui de atâtea schimbări, părinţii copiilor din Golenţi au luat atitudine. Au venit cu jalba în proţap la Craiova să rezolve situaţia. S-au oprit întâi la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, unde au depus un „memoriu“, apoi, supăraţi, s-au oprit la redacţia Gazetei de Sud, cerând ajutor. Au ameninţat că îşi vor educa acasă copiii, refuzând să îi mai lase la şcoala din localitate. Vor să ştie clar cine le va învăţa copiii pe toată perioada preşcolară, apoi în ciclul primar, altfel vor continua protestele şi chiar vor organiza „o grevă“.
Cinci educatoare într-un semestru
Din nefericire, din 2007, odată cu îmbolnăvirea educatoarei titulare de la Grădiniţă din Golenţi, au apărut şi problemele, după cum au menţionat părinţii preşcolarilor. „În fiecare lună trimiteau un nou educator. Numai de la începutul anului şcolar 2008/2009 au fost schimbate cinci educatoare şi acest lucru s-a întâmplat doar într-un semestru. Săptămâna trecută, când a început al doilea semestru, a venit o educatoare nouă, deşi copiii noştri se ataşaseră de fosta educatoare, Loredana Zamfir“, a spus Simona Dârmon, mama unui copil aflat la grupa pregătitoare. Părinţii susţin că micuţii lor refuză să mai meargă la grădiniţă şi că nu o agreează pe noua educatoare. Soluţii prea multe nu sunt: ori îşi ţin copiii acasă, ori îi duc la grădiniţele din alte comune sau chiar din Calafat.
Protest în faţa grădiniţei
Ieri-dimineaţă, părinţii însoţiţi de prichindei s-au strâns în faţa unităţii şcolare în semn de protest. În ciuda frigului şi a ploii, părinţii nu au cedat, nu au acceptat să îşi lase micuţii la grădiniţă. La faţă locului au venit directorul unităţii de învăţământ şi delegatul sătesc în Consiliul Local Calafat. „S-au perindat mulţi educatori în această grădiniţă după îmbolnăvirea doamnei educatoare titulare. Unii au venit, au stat trei zile, apoi au plecat. La un moment dat, pentru că nimeni nu dorea să rămână, am acceptat necalificaţi, cum este cazul Loredanei Zamfir, educatoarea pe care o cer înapoi părinţii. A fost greşeala mea! Aceasta a fost educatoare timp de trei luni, după care a venit vacanţa intersemestrială. În luna ianuarie, titulara pe post de la grădiniţă, educatoarea grav bolnavă, a obţinut un concediu medical prelungit pentru un an. Atunci, postul de educatoare a fost declarat vacant pentru un an. O educatoare cu vechime, care a dat examen de titularizare anul trecut, a solicitat legal acest post, ca suplinitor. Fiind o persoană calificată, a avut prioritate“, a menţionat Vasile Ştefan, directorul Grădiniţei şi Şcolii din Goleşti.
Şapte copii în clasele II-IV
Nici părinţii elevilor din clasele II-IV ai Şcolii din Golenţi nu sunt prea fericiţi. Aceştia îl acuză însă pe directorul unităţii şcolare, care, conform celor menţionate de ei, are drept criteriu de selecţie a personalului pentru această şcoală „situaţia materială“ a acestuia. În singura clasă, în regim de simultan, învaţă şapte copii: unul – în clasa a II-a, doi în clasa a III-a şi patru elevi în clasa a IV-a. Nici de „performanţele“ elevilor părinţii nu sunt mândri. „Copilul meu, elev în clasa a IV-a, abia acum a început să citească. Mai bine plătesc pentru navetă, dar îl duc la şcoală la Calafat sau Maglavit. Cum să am pretenţie ca micuţul meu să ştie să citească dacă până acum a avut patru învăţători sau chiar mai mulţi, majoritatea fără calificare?! Veneau la şcoală la ora 9.30 şi plecau la 11.00, iar directorul închidea ochii, prefăcându-se că nu observă“, a menţionat Lelia D., mama unuia dintre elevi.
Părerea ISJ Dolj
ISJ Dolj a fost sesizat de redactorii GdS despre cele întâmplate la Golenţi. Inspectoratul primise sesizarea cu nemulţumirea părinţilor, dar de revolta oamenilor care refuză să îşi mai lase copiii la grădiniţă nu aflase.
„Ca inspectorat şcolar aveam obligaţia să dăm decizie pentru o catedră unui cadru didactic calificat. Chiar şi un pensionar, fost profesor, are prioritate în faţa necalificaţilor. De un lucru sunt sigură: în acest caz nu este urmărit binele copiilor, ci este vorba de alte interese. Părinţii trebuie să fie mulţumiţi, că măcar acum, cel puţin pentru un an, vor avea ca educator o persoană calificată“, a menţionat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.