Aproximativ 300 de elevi au solicitat reînmatricularea în şcolile doljene după ce au revenit de pe meleaguri străine, unde au fost plecaţi cu părinţii, în timp ce alţi 700 au solicitat întreruperea studiilor pentru a-şi urma familiile în ţări din Europa.
Studiul a fost efectuat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj pentru anul şcolar 2007/2008 şi pentru primul semestru al anului şcolar 2008/2009. În anul şcolar 2007/2008 au fost reînmatriculaţi în şcolile doljene 108 elevi, dintre care 40 sunt din ciclul primar, 45 de gimnaziu, iar restul de la liceu sau de la Şcolile de Arte şi Meserii. Cei mai mulţi dintre ei, 62, au revenit în România din Italia, 25 din Spania, iar restul din alte ţări ale Uniunii Europene. În primul semestru al acestui an şcolar s-au reîntors 163 de copii, dintre care 63 sunt din clasele I-IV, 69 din clasele V-VIII, iar restul – elevi de liceu.
Italia sau Spania, preferate de doljeni
În timp ce unii se întorc acasă şi solicită reînmatricularea, alţii, destul de mulţi, depun cerere de întrerupere a studiilor în judeţul Dolj pentru a pleca împreună cu părinţii în Italia sau Spania. În anul şcolar 2007/2008 s-au retras din învăţământul doljean 437 de copii, dintre care cei mai mulţi sunt elevi de gimnaziu – 199, apoi din ciclul primar – 186, iar restul sunt liceeni. Numai în primul semestru al acestui an şcolar 257 de părinţi au depus cereri de retragere a copiilor din şcolile noastre pentru a-i înmatricula peste hotare, acolo unde au decis să îşi mute domiciliul. În această situaţie se află 114 elevi din clasele I-IV, 116 de gimnaziu, 27 de liceu. Cei mai mulţi părăsesc Doljul pentru un oraş din Italia, Spania sau Germania. Reprezentanţii ISJ Dolj îi sfătuiesc pe părinţii care se întorc din străinătate să se prezinte cu copiii la unitatea şcolară la care doresc să îi înscrie sau reînscrie, pentru a-i integra cât mai repede în sistemul educaţional. Pentru început, copiii vor participa la ore fără să fie trecuţi în cataloage. Între timp, părinţii trebuie să se prezinte la sediul ISJ Dolj cu toate documentele şcolare pe care copilul le-a obţinut dincolo de graniţele ţării şi să depună o cerere pentru echivalarea studiilor. „În funcţie de foile matricole ale copiilor reveniţi acasă, Ministerul Educaţiei va decide în ce clasă trebuie să înscriem elevul. Cei care au fost plecaţi o perioadă scurtă din ţară se readaptează uşor, însă cele mai grave probleme le avem cu cei din clasele I-IV, care nu cunosc foarte bine limba română şi cu care învăţătorii trebuie să lucreze foarte mult suplimentar şi individual pentru a-i aduce la acelaşi nivel cu elevii noştri“, a spus Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.