5.9 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMicrobuzul elevilor, exponat în ţarcul Primăriei Bucovăţ

Microbuzul elevilor, exponat în ţarcul Primăriei Bucovăţ


Zeci de preşcolari şi elevi care învaţă în comuna Bucovăţ bat zilnic câţiva kilometri, străbătând dealurile din zonă, pentru a ajunge la şcoală. Deşi Ministerul Educaţiei a oferit consiliului local un microbuz pentru transportarea lor între casă şi unitatea de învăţământ, automobilul zace de o jumătate de an în spatele primăriei.

Vorba populară potrivit căreia „Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în sac“ se potriveşte perfect atunci când vine vorba de nepăsarea autorităţilor din comuna doljeană Bucovăţ. Considerându-se o localitate în care un microbuz este mai mult decât necesar pentru a facilita transportul preşcolarilor şi elevilor, Ministerul Educaţiei a acordat după ani de aşteptări, în octombrie 2008, un automobil şi Şcolii din Bucovăţ. Din acea zi, microbuzul stă închis într-un ţarc în spatele primăriei. Nu se foloseşte nimeni de el, iar copiii au aceeaşi soartă: pe zăpadă, ploaie sau vânt, străbat zilnic distanţa dintre casă şi şcoală. 42 de micuţi din satul Cârligei merg în fiecare zi peste doi kilometri pentru a ajunge la şcoală şi apoi alţi doi la întoarcere. Aceeaşi soartă o au şi cei din satul Leamna de Jos, dar şi cei din Leamna de Sus, care trebuie să parcurgă aproximativ şase kilometri dus-întors. În aceeaşi situaţie se află şi preşcolarii din satele aparţinând comunei, care sunt aduşi de părinţi la grădiniţă în braţe, cu căruţele sau, de pe cele mai multe ori, pe jos.

Directorul şcolii vrea să obţină atestat pentru a transporta elevii

Părinţii au făcut nenumărate plângeri, de cele mai multe ori însă verbale, temându-se de „răzbunarea“ autorităţilor locale. Cei mai înstăriţi şi-au adus chiar contribuţia pentru transportarea copiilor la diverse activităţi extraşcolare, puţine la număr însă, din cauza imposibilităţii deplasării. „Îmi trezesc copilul la 7.00, îi dau repede să mănânce, îl îmbrac şi o luăm uşurel la vale spre Bucovăţ. Este foarte greu să duci copilul pe vreme rea pe jos până la şcoală sau grădiniţă, iar microbuzul de care ar trebui să se folosească micuţii noştri este lăsat în paragină. Copiii care sunt la şcoală vin zilnic, cei de la grădiniţă însă sunt aduşi din joi în Paşti“, a spus Constantina, mama unei fetiţe în clasa a II-a la Şcoala din Bucovăţ.
Directorul unităţii de învăţământ dă din umeri, responsabilitatea angajării unui şofer pentru microbuzul care să transporte elevi fiind a primarului. „I-am tot solicitat primarului să ne dea în folosinţă microbuzul, însă acesta s-a plâns că nu găseşte om calificat pe care să îl angajeze. O să urmez cursurile pentru a obţine atestat de conducere a unui microbuz ca să transport elevii. Altă soluţie nu există. Drumurile din comună sunt extrem de periculoase, cu curbe şi dealuri, iar copiii sunt zilnic la un pas de pericol venind pe jos la grădiniţă şi şcoală“, a spus Marin Licuţ, directorul Şcolii din Bucovăţ.

Legea e lege, însă cu preferinţă

La rândul lui, primarul din Bucovăţ a găsit o scuză pentru nepăsarea de a asigura transportul elevilor: „fără hotărâre de consiliu“ şi „referat de legalitate“ nu putea scoate postul de şofer la concurs. „Legea e lege“, însă primarul nu se sfieşte să mărturisească faptul că „nu poate pune pe oricine şofer“ şi că are dreptul, de ce nu, ca orice om, la o preferinţă… Chiar şi „raportul de legalitate“ pentru organizarea concursului a sosit pe adresa primăriei, însă edilul a fost „foarte ocupat“ să afle până ieri că dispune de acest document. „Ar fi vorba de patru transporturi care ar trebui făcute de două ori pe zi, pentru a aduce copiii la grădiniţă sau şcoală şi a-i duce apoi acasă. Să fiu sincer, s-a tot neglijat angajarea unui om pentru microbuzul şcolii. Aş prefera ca şoferul ales să fie din comună, să fie om ca lumea, cu referinţe bune. Am avut un preferat, om calificat, făcuse transporturi externe pe autocar, însă bineînţeles că acesta nu a renunţat la peste 1.000 de euro pentru cele câteva sute de lei pe care i le dădeam noi. Satele din comuna noastră sunt aşezate pe dealuri, îţi trebuie un şofer cu experienţă, mai ales pe perioada de iarnă, cu atestat pentru a transporta elevi“, a spus Constantin Vasile, primarul comunei Bucovăţ.
În prezent, există deja cinci cereri depuse la primărie din partea doritorilor de a se angaja pe microbuzul şcolii. În urma vizitei făcute de redactorii GdS, primarul Constantin Vasile a promis că în zilele următoare va scoate postul de şofer la concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII