Protestul de ieri al pensionarilor craioveni, din faţa Prefecturii Dolj, a fost un fiasco. Liderul acestora le-a anulat autorizaţia dată de primărie, fără să-i anunţe. Forţele de ordine au fost nevoite să-i trimită „la plimbare“, ameninţându-i cu amenda.
Câteva zeci de pensionari craioveni s-au adunat ieri în faţa Prefecturii Dolj ca să protesteze. Aceştia, ca toţi pensionarii din ţară, sunt nemulţumiţi de decizia guvernului de a nu majora punctul de pensie cu 45% din salariul mediu pe economie. Acţiunea lor de a picheta prefectura a fost repede stopată de jandarmi. Aceştia le-au adus la cunoştinţă că autorizaţia de a organiza o adunare publică le-a fost anulată chiar de reprezentantul lor, Ion Vâlceanu. Acesta din urmă obţinuse aprobare pentru protest, după care a cerut anularea ei, fără să-i anunţe.
Convinşi că pe 26 martie trebuie să se adune în centrul oraşului, vârstnicii au fost surprinşi să afle că nu au voie să protesteze pentru că nu sunt autorizaţi. Revoltaţi de trădarea liderului lor, aceştia au refuzat să plece şi au desemnat un lider de ocazie, pe Constantin Arnăutu. Noul reprezentant a fost trimis la primărie să obţină autorizaţia pentru un nou protest, la începutul lunii aprilie. Numai că au renunţat repede.
„Ce rost mai are? Protestele se ţin azi în întreaga ţară. Eu am muncit ca sudoriţă şi acum nu se ţine seama de grupă. Trebuie să-i dăm în judecată. Ne-au promis mărirea pensiei şi acum ne-au înşelat", a spus revoltată Elena Lungu, pensionară.
În cele din urmă, ameninţaţi cu amenda, protestatarii au făcut cale întoarsă fără ca nimeni să le asculte plângerile. De rezolvarea doleanţelor acestora nici măcar nu poate fi vorba. Mulţi dintre ei şi-au vărsat năduful pe aşa-zisul reprezentant, înjurându-l, uitând de punctul de pensie.
„Pentru astăzi (ieri – n.r.) s-a stabilit ca la nivelul întregii ţări să aibă loc proteste ale pensionarilor. Noi ştiam că trebuie să ne adunăm în faţa prefecturii. Când am ajuns aici, ne-au luat la rost forţele de ordine, spunându-ne că Vâlceanu a anulat aprobarea. Dacă îl căutaţi, îl găsiţi în bar. Îşi bate joc de noi. Am muncit atâţia ani şi acum nu avem bani de pe o zi pe alta", a spus Gheorghe Vitan. Mulţi pensionari nici nu ştiu din ce organizaţie fac parte, fie ea ligă, asociaţie sau sindicat.
Proteste în toată ţara
Decizia guvernului de a stabili valoarea punctului de pensie mai mică decât cea promisă i-a scos în stradă pe toţi pensionarii din ţară. Vârstnicii consideră că soluţia găsită de guvernanţi este inadmisibilă. Ei spun că veniturile pe care le au sunt şi aşa cu mult sub nivelul cheltuielilor.
Încă de la începutul lunii februarie, Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor a solicitat executivului, printr-un memoriu, aplicarea Legii nr. 250 şi a Legii privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă de la 1 ianuarie 2009, în caz contrar ameninţând că va da guvernul în judecată şi va organiza proteste.