10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrganizaţiile studenţeşti anunţă proteste în stradă

Organizaţiile studenţeşti anunţă proteste în stradă

Cele trei organizaţii ale studenţilor din România se acuză reciproc de politizare şi vor ieşi în stradă astăzi, unii pentru a protesta faţă de problemele din învăţământul superior, iar ceilalţi, pentru a boicota manifestaţiile primilor.

 

Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor de Studenţi din România (ANOSR) au anunţat ieri că vor organiza proteste spontane în 11 centre universitare din ţară, din pricina lipsei de comunicare manifestate, în opinia lor, de Ministerul Educaţiei, dar şi a amânării majorării cu 15% a burselor studenţilor. „În jur de 11 organizaţii de studenţi vor face proteste, iar acţiunile vor depinde de la o organizaţie la alta. Unii vor participa la un marş al tăcerii, alţii vor face adunări spontane sau vor cânta în locuri publice pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor ministerului. Printre acestea se numără faptul că ministerul nu a semnat procesul-verbal privind majorarea burselor de la 1 aprilie, blocarea fondurilor caselor de studenţi, majorarea taxelor din universităţi de la 1.400 de lei până la minimum 3.200 de lei anual şi refuzul ministerului de a discuta cu noi", a precizat liderul ANOSR, Cezar Mihai Hăj, care susţine că ministerul ar intenţiona să amâne majorarea burselor până la 1 octombrie.

Ministrul Ecaterina Andronescu a precizat ieri, ca reacţie la acuzele ANOSR, că bursele vor fi majorate. „În proiectul de buget se prevede majorarea burselor studenţilor cu 15% de la 1 aprilie", a spus Andronescu.

Acuzaţii reciproce de politizare

Printre nemulţumirile studenţilor de la ANOSR se numără şi delegarea preşedintelui altei asociaţii de studenţi, respectiv Gabriel Petrea, de la Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), la reuniunea miniştrilor educaţiei privind rezultatele procesului Bologna la zece ani de implementare, care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie. „L-au delegat pe domnul Petrea, care nu are nici o pregătire. Este, practic, un angajat al ministerului", a spus Hăj.

UNSR şi cea de-a treia organizaţie studenţească, Uniunea Studenţilor din România (USR), îi acuză pe cei de ANOSR că răspund unor comenzi politice. „Când era PNL la putere, cei de la ANOSR nu aveau nici o nemulţumire, nu organizau nici un protest şi ne acuzau pe noi că suntem subordonaţi politic. Când noi protestam anul trecut, ei îl aplaudau pe Adomniţei (fostul ministru al educaţiei – n.r.). Acum protestează fără nici un motiv. Ministerul dă bursele majorate, taxele de studiu din România sunt cele mai mici din ţară, astea nu sunt motive de protest. Vom organiza şi noi mâine (astăzi – n.r.) proteste ca să le boicotăm acţiunile şi să le arătăm că suntem mai mulţi. Vrem să salvăm imaginea uniunilor de studenţi, ca să nu mai fie luate în derâdere, că sunt politizate şi necredibile", a spus liderul UNSR, Gabriel Petrea. Despre delegarea sa la convenţia miniştrilor din aprilie, el a spus că reprezentarea studenţilor trebuie făcută prin rotaţie. „Acum doi ani, când aveam ministru liberal, a mers ANOSR la reuniune. Acum este rândul nostru. Noi nu am zis nimic când au fost ei. Nu este treaba lor pe cine alege ministrul să delege", a precizat Petrea.

Majorarea burselor, aşteptată

Reprezentanţii ANOSR s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul educaţiei pentru a discuta mai multe probleme ale studenţilor, în principal, despre majorarea burselor, care ar fi trebuit să se facă de la 1 ianuarie, potrivit unui acord semnat anul trecut. „Ministrul Ecaterina Andronescu ne-a promis că va da bursele majorate şi bursele «Guvernul României» după 1 aprilie, dar ne-a programat la o nouă întâlnire pe această temă, peste două săptămâni. Sperăm să respecte acordul din octombrie privind majorarea burselor, plus că vrem să primim majorările retroactiv, de la 1 ianuarie, aşa cum prevede acordul semnat atunci cu ministerul", a precizat Cezar Mihai Hăj, după întâlnirea cu reprezentanţii ministerului.

În toamna anului trecut, după numeroase proteste şi ameninţări cu greva generală, ministrul educaţiei de atunci, Cristian Adomniţei, a semnat un acord prin care bursele studenţeşti urma să crească, din ianuarie 2009, cu 15% şi cu alte 15 procente, din anul universitar 2009-2010. Ministerul s-a mai angajat că va construi cămine noi, în funcţie de solicitările făcute de universităţi în decursul acestui an universitar, şi va asigura finanţări structurale pentru ierarhizarea universităţilor.

Adomniţei a acceptat toate revendicările ANOSR, cele două părţi urmând să semneze un protocol în acest sens. Celelalte două organizaţii studenţeşti prezente la negocieri, USR şi UNSR, nu au fost mulţumite cu oferta ministerului şi au ameninţat, din nou, cu declanşarea grevei generale. Cele două uniuni studenţeşti cereau, în principal, dublarea cuantumului burselor şi rezolvarea crizei de locuri în cămine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU