6.2 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCES a criticat proiectele celor patru coduri

CES a criticat proiectele celor patru coduri

Plenul Consiliului Economic şi Social a discutat în şedinţa de săptămâna trecută avizarea unor proiecte de acte normative, printre care şi cele ale codurilor civil, penal, de procedură civilă şi penală, în lipsa neîndeplinirii cvorumului necesar luării unei hotărâri consemnându-se părerile vorbitorilor, reprezentanţi ai guvernului, sindicatelor şi patronatelor.
Pentru proiectul de lege privind codul penal şi-au dat avizul favorabil 12 reprezentanţi ai guvernului, 22 de persoane desemnate din rândul patronatelor şi al sindicatelor votând împotrivă. În motivarea voturilor negative, membrii CES au susţinut că în baza principiului transparenţei decizionale, erau absolut necesare studii de impact şi adoptarea de politici publice, care să evidenţieze în mod transparent aspectele pozitive şi negative ale proiectului codului prezentat şi să aducă propuneri de îmbunătăţiri, identificând cerinţele reale ale societăţii prin includerea acestora în proiectele codurilor.
Proiectul de lege privind codul de procedură penală a primit 17 voturi favorabile şi 15 negative, cel al proiectului de lege privind codul civil fiind avizat favorabil de 14 membri şi negativ de 20 de reprezentanţi, avizul negativ fiind motivat prin faptul că „aplicarea în practică a acestora în actuala formă va genera consecinţe referitoare la necesarul de resurse umane şi financiare, la accesul la justiţie al cetăţenilor, precum şi consecinţe asupra mediului economic şi social, aspecte ce nu sunt analizate şi cuantificate în expunerile de motive“.
Potrivit membrilor Plenului CES, „limitarea în prezent a sferei de aplicare a convenţiilor civile numai la persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice în mod independent nu corespunde practicilor din celelalte ţări ale UE şi nu asigură soluţii corespunzătoare pentru multe situaţii practice (exemplu: activităţile temporare a căror durată medie este sub trei ore/zi sau activităţile ocazionale)“.
„Practica evidenţiază existenţa numeroaselor situaţii în care încheierea unui contract de muncă (pentru o zi sau unele lucrări ocazionale) nu reprezintă o soluţie corespunzătoare“, au susţinut membrii CES, punctând că şi „contractele de cesiune a dreptului de autor sunt contracte civile, care trebuie menţionate în codul civil“.
Proiectul de Lege privind codul de procedură civilă a primit voturi favorabile din partea a 12 reprezentanţi ai guvernului, doi ai patronatelor şi unul singur al sindicatelor, în timp ce voturi negative au fost acordate de şase reprezentanţi ai sindicatelor şi opt ai patronatelor.
În motivarea avizului negativ s-a menţionat faptul că actualul proiect al codului de procedură civilă „nu asigură celeritatea judecăţii pentru mediu de afaceri“, transpunând doar parţial Directiva 2000/35/MC privind combaterea întârzierii la plată în tranzacţiile comerciale. „Recuperarea creanţelor prevăzută pentru un termen de 90 de zile se poate tergiversa din cauza procedurilor juridice prevăzute în textul C.P.C. În contextul actual de criză financiară, acest aspect are consecinţe negative majore, determinând creşterea numărului de insolvenţe a IMM-urilor şi pierderea a numeroase locuri de muncă. În conformitate cu prevederile textului propus de C.P.C. în litigii, societăţile comerciale sunt reprezentate de consilieri juridici. Potrivit legii, aceştia reprezintă numai interesele angajatorilor, iar sindicatele nu pot avea dreptul de exprimare, ceea ce reprezintă discriminare“, se mai arată în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS