12.9 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Sănătăţii lasă bolnavii fără pompe

Ministerul Sănătăţii lasă bolnavii fără pompe

Abia ce reuşise să rezolve problema aprovizionării cu medicamente de strictă necesitate, că Spitalul de Urgenţă Craiova a rămas fără bani pentru pompele de insulină necesare bolnavilor de diabet.

După ce, vreme de mai multe luni, Spitalul de Urgenţă Craiova n-a avut nici măcar Algocalmin cu care să-i trateze pe pacienţi, acum a venit rândul bolnavilor de diabet să suporte efectele crizei economice. Spitalul nu mai are bani să cumpere materiale sanitare pentru secţiile finanţate de la Ministerul Sănătăţii şi ameninţă că va trebui să se împrumute.

O problemă nu vine niciodată singură

Acum două săptămâni, în farmacia Spitalului de Urgenţă Craiova existau doar patru tipuri de antibiotice, motiv pentru care bolnavii internaţi trebuia să vină cu medicamentele de acasă. Pacienţii operaţi de hernie de disc, de exemplu, se plângeau că sunt chinuiţi pentru că li se făcea mielografie fără să li se administreze calmante. Cei mai norocoşi îşi trimiteau rudele să le ia fiole de Algocalmin de la farmaciile din oraş, iar cei care nu aveau vizitatori trebuia să găsească printre rudele vecinilor de salon pe cineva dispus să facă şi pentru ei acest comision. „Doctorul se uita la mine şi nu ştia ce să scrie în fişa medicală la tratament administrat. Până la urmă, am cumpărat Piafen, Diclofenac, Algocalmin şi Cloroxazonă de la farmacia de lângă spital“, s-a plâns Lucreţia Circan, de 64 de ani, din Bujoreni, judeţul Vâlcea.
Între timp, situaţia s-a reglat. Spitalul a terminat cu chiu cu vai licitaţiile, iar furnizorii au început unul câte unul să-şi onoreze comenzile. Asta nu a adus însă şi o îmbunătăţire a situaţiei în secţiile finanţate de la Ministerul Sănătăţii.

Fără bani de consumabile

Potrivit directorului adjunct medical, dr. Bogdan Fănuţă, Ministerul Sănătăţii a întârziat nejustificat de mult alocarea fondurilor pentru programele naţionale de sănătate, motiv pentru care spitalul nu a mai putut să asigure bolnavilor de diabet pompe de insulină. „Ministerul Sănătăţii nu a alocat până acum banii pentru consumabile nici măcar pentru luna aprilie. Din această cauză, spitalul a fost nevoit să cumpere din venituri proprii pompe cu insulină, altfel riscăm să ne trezim cu bolnavii decompensaţi“, a declarat Bogdan Fănuţă.  
Tot din veniturile proprii ale spitalului sunt susţinute şi alte secţii şi compartimente care ar trebui să primească finanţare de la Ministerul Sănătăţii. Este vorba de oncologie, angiografie şi transplant. „Prin programul de angiografie, spitalul ar fi putut să rezolve 40-50 de cazuri pe lună, însă nu avem finanţare. Aceeaşi situaţie este şi în cazul programului de transplant, unde materialele sanitare sunt foarte scumpe. Un stent costă în jur de 7.000 de lei. Pentru programul de oncologie nu avem finanţare pe luna mai şi trebuie să ne descurcăm din venituri proprii, în condiţiile în care şi înainte banii au fost foarte puţini, iar bolnavii trebuia să-şi cumpere o parte din medicamente“,  a spus Fănuţă.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj – instituţia care se ocupă cu repartizarea fondurilor – susţin că spitalul ar fi primit de fapt bugetul pentru programe, chiar dacă mai târziu. „Alocarea fondurilor pe 2009 s-a realizat plecând de la consumul pe 2008 în limita bugetului alocat prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În aceste condiţii, Spitalul de Urgenţă are valoarea de contract cu 15% mai mare faţă de anul trecut“, a precizat Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.

Bolnavii de cancer îşi cumpără medicamente
Bolnavii de cancer internaţi la Spitalul de Urgenţă au nevoie de 800.000 de lei pe lună pentru medicamente, din care Ministerul Sănătăţii a alocat doar 400.000 de lei. Restul medicamentelor sunt achiziţionate de pacienţi de la farmaciile cu circuit deschis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII