4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBulibăşeala reabilitării

Bulibăşeala reabilitării

Primăria Craiova şi asociaţiile de proprietari sunt în egală măsură vinovate de încetineala cu care se derulează programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Liderii administraţiei locale sunt nepăsători, iar preşedinţii asociaţiilor, neştiutori.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova şi-au prins la propriu urechile în actele şi etapele necesare implementării programelor locale privind creşterea performanţei energetice a blocurilor. Din cele şapte etape, asociaţiile din Bănie dacă au parcurs una sau două. Acestea sunt: „identificarea şi inventarierea blocurilor de locuinţe“ şi „înştiinţarea asociaţiilor de proprietari de către coordonatorii locali privind înscrierea în programul local“. Insuficient pentru a fi înscrise în program.
Pentru început, asociaţiile trebuia să completeze şi să trimită o cerere-tip către Primăria Craiova, la care să anexeze liste cu proprietarii apartamentelor din fiecare bloc, acordul acestora pe bază de semnătură şi o fişă de identificare a clădirilor. Pentru cereri s-au arătat mulţi doritori, dar când au trecut la completarea fişelor, cei de la asociaţii s-au încurcat în hăţişul termenilor. Nelămuriţi, pentru că Serviciul coordonare asociaţii de proprietari nu a catadicsit să le dea o mână de ajutor în acest sens, cei mai mulţi bat pasul pe loc. „Am luat acele cereri de la primărie, dar m-am blocat la completarea fişelor. La una dintre rubrici este trecută suprafaţa totală desfăşurată. Ei, aici am nelămuriri. Am înţeles că aceasta se ia din cartea tehnică a blocului respectiv. Noi nu avem acest act. Am încercat să facem singuri nişte măsurători, dar nu ne-au ajutat prea mult. Trebuie să merg la domnul Giubelan (şef Serviciu coordonare asociaţii – n.r.), să ne spună cum să procedăm. Până acum nu am depus nici un act la primărie“, a spus Mihaela Vasilescu, preşedinta Asociaţiei nr. 26 Brazda lui Novac. Deci multe asociaţii sunt la faza de completat cererile, ce să mai vorbim de audit energetic, de studiu de fezabilitate, proiect şi detalii de excuţie. Alţii nici măcar nu au solicitat formularele, preşedinţii în cauză motivând fie că au avut probleme mai „importante“, fie că nu cred în viabilitatea acestui program.

Lunga listă a aşteptării

În Craiova sunt zeci de asociaţii care au optat pentru programul de reabilitare încă din 2006, când guvernul le acorda un „mizilic“. De atunci aşteaptă pe liste cu toate documentele întocmite. S-au conformat şi le-au reînnoit, iar în prezent sunt la un pas de a semna contractul de mandat. Stau cu el pe masă numai să-l aprobe în Adunarea Generală. Se întreabă totuşi de ce l-au primit din partea autorităţilor aşa de târziu, acum câteva zile? „Noi suntem înscrişi pe liste de la poziţia 14 la 22, printre primii. Zilele astea am primit contractele de mandat pe care urmează să le semnăm cu primăria. Acum voi discuta cu locatarii pentru că avem nevoie de unanimitate. Trebuie să ştie, pentru că, dacă pe parcurs se vor răzgândi, vor fi obligaţi să plătească banii ce au fost alocaţi de la guvern şi primărie pentru studiile şi lucrările care s-au făcut până în acel moment. Am avut blocuri în care un singur proprietar s-a opus şi am renunţat, căci legea nu ne dă voie. Iar, din câte am înţeles eu, şi asta este o mare problemă, auditul energetic trebuie să-l plătim tot noi. Este multă birocraţie şi avem de aşteptat“, este părerea lui Victor Stamin, preşedinte la Asociaţia nr. 5 din cartierul 1 Mai. În acest caz, autorităţile locale s-au mişcat cu viteza melcului, atât de interesate au fost să primească bani de la guvern! Şi apoi, ce atâta grabă, că în bugetul local nici nu s-au alocat bani pentru „marea termoizolare“?

Se acuză reciproc

Unii preşedinţi îşi pun speranţa în promisiunile edilului-şef al Băniei. Că, de altfel, sunt tare încurcaţi în hăţişul documentelor pe care le tot depun pe la birourile primăriei. „Nouă ne-a promis primarul că ne prinde în program pentru că suntem la stradă, pe bulevardul Nicolae Titulescu. Am depus toate actele şi acum aştept să mă prindă în listă, dar am înţeles că nu sunt fonduri la buget. Am întârziat cu Adunarea Generală pentru că trebuie să supunem la vot contractul de mandat. Partea proastă este că multe lucruri nu au fost înţelese. Dacă ar fi un interes comun, ar fi necesară o colaborare între noi şi primărie. Să se facă o întâlnire strict pe această temă. Dacă sunt specialişti în domeniu, să ne lămurească şi pe noi. Unii spun aşa, alţii spun altfel, fiecare interpretează legea după bunul plac sau cum se pricepe“, a adăugat Ion Beznă, administrator la Asociaţia nr. 5 Nicolae Titulescu.
Dacă nu au primit nici un leu din prima tranşă alocată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, vinovate sunt asociaţiile, spune primăria. Dar, din cele constatate pe la sediile unor asociaţii, se pare că ambele părţi au mers pe ideea că „graba strică treaba“. În situaţia de faţă însă, graba ar fi fost de bun augur pentru craiovenii care locuiesc în blocuri deteriorate, construite în anii ‘50. „Craiova nu a primit nici un ban pentru că nu am depus documentaţia prevăzută în lege. Nici o asociaţie nu ne-a trimis până acum contractele de mandat aprobate în Adunarea Generală şi semnate de preşedinte. Ulterior, coordonatorul local se poate ocupa de expertiza tehnică, studiul de fezabilitate, audit… S-a solicitat acest contract de mandat pentru a se crea o responsabilitate şi din partea asociaţiei şi a locatarilor, fiindcă s-a întâmplat ca mai târziu să nu mai fie de acord cu varianta aleasă şi fuseseră deja cheltuiţi nişte bani“, a declarat Marian Giubelan, şef Serviciu coordonare asociaţii de proprietari. Cele două părţi cărora li se adresează ordonanţa de urgenţă privind creşterea performanţei energetice a blocurilor se arată reciproc cu degetul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII