4.8 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestare pentru şpagă

Arestare pentru şpagă

Un bărbat din Drobeta Turnu Severin a fost reţinut de procurorii DNA Craiova după ce a fost prins în flagrant luând o primă tranşă dintr-o şpagă de 380.000 de lei, care ar fi fost destinată directorului de la hidrocentrala Porţile de Fier II.

Gheorghe Şotoi, de 60 de ani, din Drobeta Turnu Severin, Mehedinţi, a picat miercuri în plasa procurorilor Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). El este acuzat de trafic de influenţă după ce i-ar fi solicitat unui om de afaceri de origine turcă, dar domiciliat în Râmnicu Vâlcea, suma de 380.000 de lei, drept şpagă cu care ar fi trebuit să-l „ungă“ pe unul dintre directorii Hidrocentralei Porţile de Fier II, cu care ar fi fost bun prieten.
Miza era o cantitate de 120 de tone de deşeuri de cupru.

Cupru din turbinele casate

După cum au reuşit să afle până în prezent anchetatorii, schema propusă de Şotoi era următoarea: Hidrocentrala Porţile de Fier II deţine aproximativ 120 de tone de deşeuri din cupru, provenite din casarea turbinelor. „Convins“ cu suma potrivită – aproape 100.000 de euro – unul dintre directorii hidrocentralei urma să dispună scoaterea din depozit, fără forme legale, a întregii cantităţi de deşeuri de cupru. Primind cuprul gratis, doar în baza unei şpăgi – ce-i drept, substanţiale,  omul de afaceri turc urma să vândă această cantitate de deşeuri, iar contravaloarea obţinută, care s-ar fi ridicat la aproape 1.000.000 de lei, trebuia să o împartă cu creierul afacerii, Gheorghe Şotoi.
Omului de afaceri din Vâlcea i s-a părut însă că povestea scârţâie şi s-a dus la DNA. Procurorii şi poliţiştii de la DNA Craiova au intrat pe fir, au făcut o serie de verificări şi şi-au dat seama că „marea afacere“ ar fi fost doar o… înşelătorie, aşa că i-au pregătit un flagrant. Miercuri, mehedinţeanul şi vâlceanul s-au întâlnit într-un local din Craiova, chiar în faţa unei camere de luat vederi care a înregistrat totul, inclusiv momentul în care mehedinţeanul primea de la vâlcean suma de 6.000 de lei. Banii reprezentau un avans din suma totală de 380.000 de lei, în schimbul acestei tranşe urmând să fie livrat primul transport de deşeuri de cupru de la Porţile de Fier II.
Şotoi nici n-a băgat bine banii în buzunar, că şi-au făcut apariţia procurorii DNA, care l-au „umflat“. Reţinut pe bază de ordonanţă, mehedinţeanul a fost arestat preventiv ieri, pentru 29 de zile, pe baza unui mandat emis de Tribunalul Dolj la propunerea procurorilor DNA Craiova.

Porţile de fier vechi

Procurorii nu au, deocamdată, probe care să-l incrimineze pe vreunul dintre directorii Hidrocentralei Porţile de Fier II. Un caz asemănător, petrecut la aceeaşi hidrocentrală, s-a întâmplat cu doar câţiva ani în urmă şi a făcut obiectul unui dosar penal instrumentat tot de DNA. Pe atunci, era implicat chiar directorul hidrocentralei, iar afacerea consta în valorificarea pe sub mână a imensei cantităţi de 600 de tone de fier vechi existent în magazia de la Porţile de Fier II.
După cum menţionau mass-media acum doi ani, în fruntea acuzaţilor se afla Marin Balaban, în calitatea sa de fost director la Uzina Porţile de Fier II, care era acuzat că a pretins şi a primit 40.000 de lei pentru aprobarea şi ridicarea din depozitul uzinei a unor subansambluri confecţionate din fier, scoase din uz, în valoare de 250.000 de lei. Acest fier vechi nu era vândut la licitaţie. Având aprobarea lui Balaban, fierul a fost scos cu tirurile pe poarta societăţii, având şi complicitatea unor salariaţi. Balaban este acuzat că primea în jur de 1.000 de euro pentru fiecare dintre cele 12 transporturi. Anchetatorii considerau că printre complicii lui Balaban au fost: gestionarul Iulian Tudor Voica, din localitatea Balta Verde, transportatorul Daniel Petre Brumeanu, din Şimian, Coca Ştefania Chiriac şi Paul Iacob, ambii din Turnu Severin. Samsarii de fier vechi implicaţi în acest dosar erau Gheorghe Rădulescu, din Orşova, şi Puiu Fumieru, din Bucureşti.
Ulterior, Balaban a fost înlocuit din funcţia de conducere de la Porţile de Fier II, rămânând doar simplu inginer în cadrul SC Hidroelectrica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII