Nemulţumit de imaginea României în lume în ceea ce priveşte turismul, preşedintele Traian Băsescu a criticat ieri, la Consiliul Consultativ al Turismului, starea deplorabilă a acestor servicii, cauzată de lipsa personalului calificat şi de preţurile mari raportate la cele din străinătate.
Exprimându-şi regretul că România „este cunoscută mai degrabă ca o ţară care distribuie criminalitate în Italia“, „care a exportat peste trei milioane de români la muncă şi ca o ţară care nu valorifică eficient resursele europene“, şeful statului a afirmat, citat de Mediafax, că ar trebui ca brandul de ţară să fie adus cel puţin în atenţia europenilor. El a apreciat că România ar trebui redefinită ca destinaţie turistică, deşi infrastructura nu este la un nivel foarte bun. În sprijinul afirmaţiei sale, Băsescu a dat exemplul Greciei, care, deşi nu are o infrastructură de succes, are un turism dezvoltat, datorită serviciilor pe care le oferă.
Un turist pierdut cu greu poate fi adus înapoi
Pe de altă parte, calitatea serviciilor raportată la preţ lasă de dorit în România, ceea ce duce la scăderea vertiginoasă a numărului de turişti. Şeful statului a spus că un turist care merge în vacanţă în străinătate la preţuri comparabile cu cele din ţară, dar cu servicii de mai bună calitate, nu îşi va mai petrece concediile în România.
„Un turist care merge la Mediterana şi constată servicii de bună calitate la preţuri comparabile cu ale noastre nu se mai întoarce. Un turist pierdut e un turist pierdut. Greu îl aduci înapoi“, a spus Băsescu.
Şeful statului a criticat modul în care autorităţile de resort realizează reconversia profesională a personalului care lucrează în turism, arătând că „se poate aranja să primeşti un certificat de ospătar fără să dai pe la cursuri“, şi a insistat ca specialiştii din domeniul turismului să se implice mai mult în calificarea potenţialilor viitori angajaţi.
„Sunt 3,2 miliarde de euro bani europeni destinaţi calificării. Mulţi s-au autorizat să recalifice, dar normele stabilite sunt slabe şi generează proasta calitate a calificării“, a susţinut Băsescu.
Prea multe construcţii pe plaje
În ceea ce priveşte construcţiile de pe plajele Litoralului românesc, Băsescu a apreciat că acestea sunt prea multe şi că asociaţiile profesioniştilor din turism sau Ministerul Turismului ar trebui consultate în privinţa modului de dezvoltare a unei staţiuni.
„Nu doar la Eforie, oriunde aici dacă ieşiţi veţi vedea blocuri care au terasele deasupra trotuarelor. Cred că Legea turismului ar trebui să prevadă ca în localităţile care sunt declarate staţiuni turistice asociaţiile profesionale ori Ministerul Turismului să aibă un cuvânt de spus în privinţa modului de dezvoltare a staţiunii“, a mai spus şeful statului.
Primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, prezent la discuţii, s-a plâns că 90 la sută dintre construcţiile sau anexele construcţiilor din sudul Litoralului sunt ilegale, iar edilul nu are cum să intervină.
Şeful statului i-a dat dreptate şi i-a spus că legislaţia este cea care te împinge să legalizezi o ilegalitate.
„În cazul construcţiilor uşoare, orice instanţă spune că trebuie demolată, dar când ajungi la un bloc, la un hotel sau o construcţie de beton legislaţia pur şi simplu împinge către legalizarea ilegalităţii. Asta-i legislaţia“, a conchis şeful statului.