6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalOstaticii medicilor

Ostaticii medicilor

Două mămici au fost împiedicate ieri de cadrele medicale să plece cu copilaşii nou-născuţi din Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova. Cadrele medicale au explicat că, din cauza grevei generale, nu s-au putut face externări.

Greva de ieri a cadrelor medicale a avut efecte mai puţin aşteptate la Spitalul „Filantropia“ din Craiova, unde decizia de a nu externa nici un bolnav s-a transformat într-un abuz. Două femei lăuze, care ar fi trebuit să plece cu nou-născuţii acasă, s-au trezit prizoniere în spital, după ce medicii au refuzat să le facă externarea.

„Îmi ţin copilul cu forţa în spital!“

Cristina Birin, de 36 de ani, din comuna doljeană Şimnicu de Sus, satul Izvor, a născut miercuri o fetiţă în Maternitatea Spitalului „Filantropia“ din Craiova. Ieri, medicul ginecolog care a ajutat-o să aducă pe lume copilul a anunţat-o că îi va face externarea. Bucuria femeii care se vedea deja acasă împreună cu soţul şi cu ceilalţi doi copii a fost însă de scurtă durată pentru că medicul neonatolog nu a vrut să-i dea fetiţa, motivând că este grevă şi nu se fac externări. Cristina a crezut că nu aude bine, aşa că a insistat să-şi ia acasă copilul, însă răspunsul medicului a descumpănit-o. „Doamna doctor mi-a spus că eu pot să plec, dar copilul rămâne în spital. Am insistat să mi-l dea, dar a refuzat. Pur şi simplu, îl ţine cu forţa în spital“, a spus Cristina Birin.
Şi acesta nu a fost singurul caz în care medicii au refuzat să dea voie mamei şi copilului să plece din spital. Paula Pârvucică, de 31 de ani, din comuna Argetoaia, a născut săptămâna trecută, iar luni, 5 octombrie, trebuia să fie externată, cel puţin aşa au anunţat-o cadrele medicale. Din acest motiv, rudele femeii s-au grăbit să facă rost de o maşină cu care să îi ducă acasă pe ea şi pe nou-născut. Familia femeii a rămas însă cu banii daţi pe transport, pentru că ieri medicii au refuzat să mai semneze externarea mamei şi a copilului. „Tatăl meu a plătit 100 de lei unui vecin să vină să ne ia cu maşina de la spital, dar medicii nu ne lasă să plecăm. Au spus că trebuie să mai stăm o zi, până se termină greva. Dar ce mă interesează pe mine de greva lor? Suntem oameni săraci, nu avem bani să ne plimbăm în fiecare zi cu maşina pentru că aşa vor domnii doctori!“, a spus Paula Pârvucică. În ciuda insistenţelor, cele două mame nu au reuşit să convingă cadrele medicale să le dea copiii. „Am vrut, la un moment dat, să-mi iau copilul şi să plec, dar nu mi-au dat voie să mă apropii de el. Pur şi simplu, m-au oprit la uşa salonului“, a mai spus Cristina Birin.

Decizia aparţine sindicaliştilor

Medicul neonatolog care a refuzat să externeze nou-născuţii, dr. Veronica Morar, nu consideră că a săvârşit un abuz: „Nu se poate pune problema aşa. Toate celelalte femei au înţeles care este situaţia şi au acceptat să mai rămână în spital o zi. Ele de ce nu pot să aştepte?“.
Nici lidera de sindicat de la Spitalul „Filantropia“ nu crede că s-a procedat greşit atunci când s-a luat hotărârea ca bolnavii să fie ţinuţi în spital împotriva voinţei lor. „Angajaţii spitalului au hotărât ca în ziua grevei să nu se facă nici un fel de externări, iar internările să fie făcute în regim de urgenţă. De asemenea, s-a hotărât internarea bolnavilor care, chiar dacă nu sunt urgenţe, sunt din afara Craiovei. Am luat această hotărâre ca să nu punem oamenii degeaba pe drumuri“, a declarat Constanţa Bărbulescu, liderul SANITAS al Spitalului „Filantropia“. Lidera de sindicat a mai spus că medicul ginecolog care voia să-i facă externarea Cristinei Birin a revenit asupra deciziei. „A fost o neînţelegere între cei doi medici curanţi, care îngrijesc lăuza şi copilul, dar până la urmă s-a rezolvat. Au înţeles toţi că nu se pot face externări“, a încheiat Constanţa Bărbulescu.
Am încecat să aflăm şi opinia conducerii unităţii sanitare, însă managerul Alexandru Stoenescu nu a răspuns la telefon.

Program normal

Cu excepţia Maternităţii Spitalului „Filantropia“ Craiova, greva de 24 de ore a bugetarilor nu a avut repercusiuni asupra activităţii spitalelor din Dolj. Spitalul de Urgenţă Craiova a lucrat ca într-o zi normală, iar celelalte unităţi sanitare au fost în grevă doar declarativ. Nu au existat cazuri de bolnavi care să nu fi fost văzuţi de medici, cu toate că spitalele anunţaseră că se vor ocupa doar de urgenţe.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII