Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat ieri că România constituie un exemplu pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, pe care le poate ajuta să parcurgă drumul către democraţie. Prezent în România, Biden s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc.
„Voi sunteţi modelul pentru milioane de oameni, nu noi. Voi, România şi alte ţări din regiune. În Europa de Est mai sunt ţări care se luptă să-şi realizeze această trecere spre democraţie“, a subliniat vicepreşedintele. Biden a declarat că România poate fi un exemplu. „Cine este exemplul cel mai bun dacă nu voi?“, a spus Biden, vorbind despre statele care în urmă cu 20 de ani au întreprins acţiuni importante şi au făcut „progrese durabile“. Biden a spus că România „reprezintă un exemplu pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina pe acest traseu către prosperitate şi stabilitate“. El a vorbit şi despre Armenia şi Azerbaidjan, care „pot profita de experienţa“ României. De asemenea, a menţionat Parteneriatul Estic ca un bun exemplu în acest sens. „România este un exemplu bun. Acum 20 de ani, ţările din Europa Centrală au schimbat cursul istoriei şi au direcţionat-o spre o lume nouă, mai echitabilă. Nu credeam că aveţi mari şanse. Ştim din cursul istoriei că este mai uşor să dărâmi un regim nou decât să construieşti o democraţie înfloritoare“, a declarat vicepreşedintele american.
Mulţumiri poporului român
Vicepreşedintele american a ţinut să aducă un omagiu vibrant şi a mulţumit în mod repetat poporului român, invocând inclusiv experienţa personală, de tată care şi-a văzut copilul pe front. „Fiul meu s-a întors recent din Irak, după un an. Trupele noastre sunt mândre să servească lângă trupele dumneavoastră, pentru că militarii voştri sunt extrem de competenţi“, a spus Biden. „În mod sincer, ca părinte, vă mulţumesc, vă mulţumesc, vă mulţumesc“, a declarat vicepreşedintele american adresându-se poporului român. „Noi avem o datorie mare faţă de ţara dumneavoastră şi faţă de familiile militarilor trimişi pe front şi apreciem efortul şi contribuţia lor“, a completat acesta.
„Militarii noştri servesc împreună în Afganistan şi în Irak. Vreau să spun poporului român cât de recunoscători sunt preşedintele Obama şi poporul american pentru efortul trupelor româneşti din Afganistan. Vreau să vă spun că soldaţii dumneavoastră luptă necondiţionat“ a fost mesajul adus de Biden la Bucureşti direct din Biroul Oval. Vicepreşedintele american a spus că românii îşi îndeplinesc „cu dibăcie“ misiunile cele mai grele în Afganistan. „În numele preşedintelui Statelor Unite vă transmit aprecierea noastră“, a insistat Biden. Preşedintele Traian Băsescu a avut, de altfel, o scurtă intervenţie, precizând că „ofiţerii români sunt singurii străini care au în subordine militari americani“. „Asta se întâmplă în Afganistan şi arată cât de departe au putut să ajungă relaţiile între cele două ţări. E prima oară când s-a întâmplat aşa ceva…“, a adăugat preşedintele român.
Lideri la securizarea energetică
Washingtonul apreciază „leadership-ul“ pe care România îl demonstrează în eforturile de securizare energetică şi diversificare a surselor de energie în Europa, a declarat Joe Biden după discuţiile purtate ieri cu preşedintele Traian Băsescu. „Am discutat şi despre securizarea energetică, despre rolul României în susţinerea şi dezvoltarea conductelor şi a altor coridoare energetice care vor aduce noi surse de energie în Europa. Este foarte important acest lucru şi apreciem leadership-ul pe care îl demonstraţi“, a declarat Joe Biden.
La rândul său, preşedintele Băsescu a spus că în cadrul convorbirilor a fost abordată problema energiei, discuţiile axându-se atât pe proiectul terminalului de gaze lichefiate de la Constanţa – unde Statele Unite sunt implicate prin finanţarea studiului de fezabilitate -, cât şi despre proiectul PEOP, care vizează conducta de ţiţei Constanţa-Trieste. În urma discuţiilor, preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele american Joe Biden au ajuns la concluzia că, în contextul problemelor de securitate din regiunea Mării Negre, sunt necesare relaţii pragmatice cu Federaţia Rusă şi cu Turcia. „Nu în ultimul rând, am abordat probleme de securitate în regiunea Mării Negre şi am concluzionat că relaţii pragmatice sunt necesare cu Federaţia Rusă şi, în mod egal, cu Turcia, în regiune, ca fiind două puteri regionale importante“, a declarat preşedintele Traian Băsescu la încheierea convorbirilor purtate la Palatul Cotroceni cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden.
Cu nepoţica după el
Joe Biden a spus că şi-a adus nepoata de 11 ani la Bucureşti pentru ca ea să înţeleagă frământările prin care a trecut această zonă şi a vorbit despre „cei din România, care au suferit efectele celei mai puternice dictaturi din secolul XX din Europa“.
„Sunt onorat să revin în România, nu sunt aici nici pentru prima, nici pentru ultima mea vizită“, şi-a început Biden discursul. „Acum 20 de ani, lumea a privit cu admiraţie cum oamenii din această regiune
şi-au smuls cătuşele opresiunii şi a apărut un popor liber“, a adăugat el. „Această poveste a libertăţii voastre este una dintre cele mai frumoase realizări ale istoriei moderne. Este important să sărbătorim acest moment, să ne amintim ce drum lung a parcurs această regiune“, a declarat vicepreşedintele.