Mai mulţi clienţi au aflat pe pielea lor că dacă întârzie cu o zi plata pentru un serviciu care nu le-a fost furnizat trebuie să plătească o „taxă de reconectare“ de 15 lei pentru a beneficia de serviciile de cablu TV.
În ultima perioadă, mai mulţi abonaţi din Craiova au reclamat compania de cablu RCS-RDS că percepe o taxă de 15 lei pentru cea mai mică depăşire a perioadei scadente la plata facturilor pentru cablu TV.
„Am întârziat doar o zi şi a trebuit să plătesc această penalizare. Nu ştiu de unde vine, pentru că nu scrie în contract că trebuie să plăteşti penalizarea. Ştiu şi eu că într-un contract se cer penalizări pe ziua de întârziere la plata facturilor. Dacă întârzii o zi sau o săptămână nu mi se pare corect să plăteşti aceleaşi penalizări“, ni s-a plâns unul dintre abonaţi. Pentru a verifica reclamaţiile, reporterii GdS au sunat la Departamentul de relaţii cu clienţii al RCS-RDS.
„Nu există penalizări pentru neplata facturilor la termen. Cine nu plăteşte riscă să fie deconectat începând cu prima zi de la expirarea datei scadente pentru plata facturii. Pentru reconectare, se plăteşte o taxă de 15 lei“, ne lămureşte operatoarea. La ghişeul de la fostul magazin „Unirea“, aflăm altceva. Întrebată ce penalizări plătim dacă întârziem cu plata facturii, operatoarea ne răspunde simplu: 15 lei. Suntem lămuriţi de reprezentanţii RCS-RDS că această taxă „de reconectare“ nu se aplică în cazul telefoniei şi internetului. În fapt, ce înseamnă deconectarea? O echipă de la RCS-RDS se deplasează la domiciliul abonatului şi deşurubează cablul de la tabloul de difuzare. Mulţi au acuzat că această taxă nu se justifică, întrucât nu necesită nici o investiţie.
Cum eşti „reconectat“ din pix
Am încercat să luăm un punct de vedere oficial din partea companiei RCS-RDS. După mai multe încercări, dăm de telefonul de la secretariat, de unde ni se spune că nu putem lua un punct de vedere. „Sunt cinci persoane la Biroul de relaţii cu presa, dar nici unul nu răspunde, iar telefoanele mobile le au închise“, ne lămureşte secretara. După un timp, nici aceasta nu mai răspunde. La Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC), inspectorii ne spun că au mai primit reclamaţii la adresa RCS-RDS, dar de altă natură. „Fie se plângeau de calitatea semnalului, fie că nu au acces la internet. De fiecare dată au fost soluţionate fără să se ajungă la procese sau daune“, a spus unul dintre inspectori. Şeful la nivel regional al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, Jean Marinescu, ne informează că orice taxă sau penalizare trebuie trecută în contract. „De multe ori merg la tupeu. Orice penalizare sau taxă trebuie trecută în contract. Cine este numulţumit să facă o sesizare oficială către OJPC Dolj“, a spus Jean Marinescu. După informaţiile date de operatori, deducem că, imediat după expirarea termenului de plată, RCS-RDS consideră clienţii deconectaţi automat, cu toate că deconectarea nu se produce fizic. În momentul plăţii, taxa de reconectare este inclusă în factură. Cât de corect este? În contractul-tip de furnizare de servicii de cablu TV există un paragraf care face referire la situaţiile de acest gen. Astfel, la capitolul privind „Obligaţiile abonatului“, se precizează că „plata abonamentului se face anticipat, la casieria operatorului, până la sfârşitul lunii în curs, pentru luna următoare, pe o perioadă de cel puţin o lună. În caz de neplată a abonamentului de difuzare la termenul stabilit mai sus, prevederile prezentului contract se suspendă şi abonatul va fi deconectat la expirarea termenului de plată, iar după 90 de zile contractul se reziliază de drept (…). Reconectarea la reţea se face la cererea abonatului, numai după plata tuturor restanţelor şi a taxelor aferente, la valoarea acestora de la data plăţii“. Deci, contractul menţionează „deconectarea“, „cererea de reconectare“ şi „reconectarea“, lucruri ce presupun anumite operaţiuni. Profitând de poziţia de monopol în unele zone, RCS-RDS îşi permite să pună asemenea clauze clienţilor. Sunt ele corecte? Ar fi interesantă o concluzie a OJPC în această situaţie, mai ales din perspectiva legii privind clauzele abuzive.