Atât bolnavii internaţi la Spitalul de Urgenţă Craiova, cât şi bătrânii aflaţi în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială s-au prezentat ieri încă de la primele ore ale dimineţii să-şi exercite dreptul de vot. Bolnavii imobilizaţi la pat în spital care au omis să depună cerere pentru solicitarea urnei mobile, nu au avut posibilitatea să voteze, şi nici medicii de gardă.
Deşi bolnave, zeci de persoane internate în Spitalul de Urgenţă din Craiova s-au prezentat ieri de la primele ore ale dimineţii să-şi aleagă preşedintele şi să voteze referendumul. În spital a fost instalată o secţie specială, la care puteau să-şi exprime votul toate persoanele care nu au domiciliul în Craiova. Unul dintre alegători era tocmai din Dâmboviţa, comuna Niculeşti. Deşi are probleme cu inima şi este internat pentru investigaţii la Centrul de Cardiologie, pacientul a decis să coboare pentru câteva minute, mulţumit că poate să voteze. Bărbatul a mărturisit că a fost prezent la toate alegerile care au avut loc, indiferent de starea de sănătate sau problemele pe care le-a avut.
În spital, bolnavii îşi aşteptau rândul în faţa uşii secţiei de votare. „Sunt internat, dar vreau să-mi îndeplinesc obligaţia pe care o am, de a vota. Votez atât pentru referendum, deoarece sper într-o schimbare, dar şi pentru preşedinte. Următorii cinci ani sunt decisivi pentru România, e important pe cine alegem pentru a scăpa ţara de criza economică, a oferi tinerilor locuri de muncă, dar şi salarii sau pensii egale“, a declarat Ilie Leoveanu, din comuna doljeană Celaru.
Până la ora 10.00, la Secţia specială de votare nr. 169 din Spitalul de Urgenţă Craiova, 45 de alegători au solicitat să voteze pentru preşedinte şi 41 pentru referendum.
BEJ a lăsat imobilizaţii la pat fără drept de vot
Pacienţii imobilizaţi de la Spitalul nr. 1 nu şi-au putut exercita dreptul de vot pentru că în unitate nu au fost aduse urne mobile. Reprezentanţii spitalului au menţionat că vina nu le aparţine, deoarece personalul medical nu s-a ocupat de alegeri, responsabilitatea pentru aceste cazuri trecând în subordinea Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Dolj şi, implicit, a familiilor celor imobilizaţi. „Personalul medical nu are nici o vină, cei de la biroul electoral erau obligaţi să vadă dacă pacienţii imobilizaţi au depus cereri pentru a vota sau dacă familiile acestora au cerut urnă mobilă“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Reprezentanţii BEJ Dolj au ridicat nepăsători din umeri atunci când au fost întrebaţi de încălcarea dreptului la vot al pacienţilor imobilizaţi. „Pacienţii din Craiova care se află internaţi în spital pot cere bilet de învoire pentru câteva ore pentru a se deplasa la secţiile de votare de care aparţin, pentru a-şi exprima votul. Cei din alte localităţi ale ţării au avut posibilitatea să voteze la secţia specială din Spitalul de Urgenţă. În ceea ce-i priveşte pe cei imobilizaţi, secţia de votare specială nu dispune, conform legii, de urnă mobilă, trebuie să fie cerută. În consecinţă, cei care nu se pot deplasa, nu votează…“.
Nici medicii care au intrat ieri-dimineaţă de gardă şi care nu au apucat să voteze înainte de a veni la seviciu nu au mai avut şansa să-şi exercite dreptul de a-şi alege preşedintele. Reprezentanţii BEJ Dolj au precizat că medicii de gardă pot vota doar la secţiile la care sunt arondaţi.
„Acum, ce-o vrea Dumnezeu, eu mi-am făcut datoria…“
Şi la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială (Căminul de Bătrâni – n.r.) din Craiova ziua alegerilor nu a trecut neobservată. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, bătrânii se strânseseră în curtea instituţiei pentru a-şi împărtăşi ultimele impresii despre campania electorală încheiată în urmă cu câteva zile. Reprezentanţii Centrului au mărturisit că, în ciuda vârstei, a bolilor şi a singurătăţii, vârstnicii participă întotdeauna la vot. „Cei care au domiciliul în Craiova au făcut cereri pentru a se deplasa la secţiile de votare de care aparţin. Având în vedere faptul că instituţia noastră se află în carantină din cauza pericolului răspândirii gripei AH1N1, am decis să punem la dispoziţia bătrânilor o maşină care să îi ducă pe cei care au dorit să voteze. Evităm astfel eventuale probleme care ar putea apărea, mulţi dintre ei deplasându-se cu mare greutate, din pricina vârstei sau a bolilor. Cei care nu au domiciliul în Craiova vor vota la o secţie specială, montată în unul dintre corpurile instituţiei noastre“, a precizat Mihaela Deaconeci, directoarea Căminului de Bătrâni din Craiova. Pentru cei imobilizaţi la pat, conducerea instituţiei a solicitat urne mobile.
În cârje, bastoane sau ajutaţi de asistenţi sociali, bătrânii păşeau în secţiile de votare. Gheorghe Bădoi este din Bucureşti, dar se află la Căminul de Bătrâni din Craiova de aproximativ nouă ani. Se deplasează greu, însă a mărturisit că nu poate asista indiferent la deciziile ce sunt luate pentru ţară: „Este normal să votăm, fiecare om din ţara asta contează, fiecare are probleme, griji sau nevoi. Am decis să votez şi pentru referedum, şi pentru preşedinte… Acum, ce-o vrea Dumnezeu, eu mi-am făcut datoria…“.