Craiovenii s-au înghesuit, ieri la prânz, la secţiile de votare. Dacă pentru unii era o premieră să stea la rând pentru a putea vota, alţii se bucurau că aşa multă lume a ales să iasă la urne. În unele secţii din Craiova, cei mai mulţi votau şi pentru alegerea preşedintelui, şi pentru referendum.
Aglomeraţie mare la secţiile de votare din Craiova. Între orele 10.00 şi 12.00, la mai multe secţii alegătorii stăteau la coadă, până când se mai eliberau cabinele de vot. „Staţi, vă rog afară, la rând, că avem doar şase cabine de vot!“, i-a apostrofat pe votanţi Jeni Furtună, preşedinta Secţiei de votare numărul 105 din incinta Şcolii 12 „Decebal“, din Craiova. Oamenilor nu le-a displăcut ideea că a fost necesar să stea câteva minute la rând pentru a vota. „Este prima dată când stau la coadă pentru alegeri. Votez şi pentru preşedinte, şi pentru temele de la referendum. Pentru schimbare“, a spus Niculin Mincă, de 54 de ani, metrolog. „Am venit la vot din considerente civice. Este un drept al meu şi sunt importante şi temele de la referendum“, a spus Ioana Matei, de 56 de ani, pensionară. La secţia specială de la Gara Craiova, cei care nu au domiciliul în localitate au stat la cozi destul de mari. Pentru unii dintre ei nu a fost un impediment faptul că în faţa secţiei de votare aşteptau 20-30 de persoane să îşi exprime votul. „Mă bucur că este coadă pentru că înseamnă că oamenii votează. Mă bucur că oamenii votează. Am fost plecată câţiva ani din ţară şi acum am venit şi abia aşteptam să votez. Suntem în trecere prin Craiova şi am venit să votez“, a spus Monica Ciută, de 28 de ani, operator PC.
Vot complet
Mulţi dintre craiovenii care au mers la urne au ales să pună ştampila şi pentru alegerea preşedintelui, dar şi să răspundă la întrebările adresate la referendum. „Cu o singură excepţie, toţi alegătorii de la această secţie au votat şi pentru preşedinte, şi pentru referendum, până la ora 11.00“, a precizat preşedinta Secţiei nr. 106 din Craiova, Diana Asproiu. „Am votat şi pentru una, şi pentru alta. Am votat pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Şi 300 de parlamentari sunt prea mulţi. În schimb, nu sunt de acord cu parlamentul unicameral, pentru că este mai bine să fie bicameral. Dacă scapă vreo eroare la una dintre Camere, atunci să fie redresată în cealaltă“, a spus Alin Tănasie, de 32 de ani, director de vânzări. „Şi eu vreau parlament bicameral, dar am votat pentru reducerea numărului parlamentarilor. Aş fi ieşit pentru referendum, chiar dacă ar fi fost în altă zi faţă de alegerea preşedintelui, dar a fost mai bine să fie ambele în aceeaşi zi, pentru că se economisesc bani la buget“, a spus şi Emanuela Tănasie, de 30 de ani, secretară. „Da, am votat şi pentru preşedinte, şi pentru întrebările de la referendum. Aşa sperăm să scadă cheltuielile bugetare, pentru că din buget sunt mulţi plătiţi“, a arătat Elena Cobălcescu, de 53 de ani, maistru. Şi în incinta Liceului de Chimie, în cartierul George Enescu, era aglomeraţie în jurul prânzului. „Am votat şi pentru una, şi pentru alta. Am ieşit la vot să ne exprimăm opţiunile, să dăm un răspuns întrebărilor de pe buletinele de vot“, a menţionat Mihaela Hertzog, de 32 de ani, inginer. „Pentru toate am votat, dar să ştiţi că nu e bine să fie parlament unicameral. Nu sunt de acord“, a spus şi Emil Ciochină, de 58 de ani, controlor de calitate.