Modificarea statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, adoptată luni de Senat, aduce o serie de beneficii acestora, de la gratuitatea medicamentelor şi asistenţei medicale oferite şi după ieşirea voluntarilor din serviciul militar, până la dublarea vechimii pentru perioadele în care aceştia participă la misiuni militare în afara ţării.
Prin modificarea unor prevederi sau prin abrogarea unor articole, proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari aduce o serie de îmbunătăţiri acestei categorii.
Soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea activa în sistemul militar până la 45 ani, faţă de 40 ani, cum permite legea în prezent, vechimea în serviciu în calitate de soldat sau gradat voluntar fiind considerată vechime în serviciul militar şi luată în calcul la stabilirea pensiei.
„Soldaţii şi gradaţii voluntari vor beneficia de încadrarea în condiţii deosebite, conform legislaţiei aplicate cadrelor militare în activitate, cei trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare putând beneficia gratuit de asistenţă medicală şi medicamente, potrivit prevederilor statutului cadrelor militare. Cei încadraţi într-un grad de invaliditate vor beneficia de pensie de invaliditate conform dispoziţiilor Legii nr. 164 pe 2001 privind pensiile militare de stat“, a declarat ministrul apărării, Gabriel Oprea, în cadrul şedinţei de guvern.
El a precizat că perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari participă la misiuni în afara teritoriului statului român se va dubla în calculul vechimii în serviciul militar.
„Stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii, în perioada 24 decembrie 2006 şi până la intrarea în vigoare a actualei legi, constituie vechime în serviciu şi se valorifică la stabilirea pensiei“, a mai spus ministrul.
În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate, ministrul a afirmat că se va elimina cea referitoare la diminuarea veniturilor cu 5-20% pe o perioadă cuprinsă între 1-3 luni, dar aceasta va fi înlocuită cu retrogradarea din funcţie sau sancţiunea disciplinară.
„Modificarea legii mai prevede că acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului se va face conform legislaţiei existente, fără a mai fi necesară şi emiterea unui ordin al ministrului apărării în acest sens“, a completat Gabriel Oprea.
În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari pot participa doar la forme de perfecţionare a pregătirii. Prin modificarea legii, aceştia vor putea urma orice formă de învăţământ, din sistemul de învăţământ superior civil.
Soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea fi mutaţi la cerere dintr-o unitate militară în alta fără să mai fie nevoie de interesul serviciului, cum este în prezent.
Soldaţii şi gradaţii voluntari, activi până la 45 de ani
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei