Profesorul Petru Rădulea a fost la catedră 49 de ani, 6 luni şi 15 zile, predând elevilor de liceu geografia. Ajuns la 79 de ani, acesta este dezamăgit de actualul sistem de învăţământ şi de autorităţile şi cetăţenii care nu ştiu să preţuiască frumuseţile judeţului Gorj.
A absolvit Facultatea de geografie la Cluj-Napoca pe vremea când a face facultate însemna a reuşi în viaţă. Profesorul Petru Rădulea a predat geografia elevilor de liceu din Târgu Jiu vreme de 49 de ani, 6 luni şi 15 zile. După atâţia ani de învăţământ, profesorul se declară dezamăgit de felul în care a ajuns sistemul. „Am predat cu dragoste, îmi iubesc judeţul şi ţara şi am încercat să îi învăţ pe elevii mei ce înseamnă dragostea de natură, dragostea pentru ţara noastră, care este denumită şi Grădina Maicii Domnului datorită variatelor forme de relief pe care le avem. Deşi România nu este o ţară mare ca suprafaţă, avem aici toate formele de relief, dar nu ştim să le promovăm. Am încercat să îi învăţ pe elevi, chiar dacă eram împotriva preceptelor vremurilor comuniste, că natura nu trebuie stoarsă de toate bogăţiile, natura trebuie preţuită şi protejată, pentru ca şi generaţiile viitoare să se bucure de ea“, a spus profesorul Petru Rădulea. Acesta şi-a lansat cartea „Geografia Gorjului“, în care a făcut şi un apel către autorităţile judeţene şi locale: „Organele judeţene … au obligaţia morală … să statornicească un nou raport în relaţiile om-natură, care să transforme oamenii în protectori ai naturii. … Numai atunci vom ajunge la nivelul înaintaşilor noştri, care se închinau şi îşi cereau iertare de la arborele care urma să fie tăiat“.
„Gorjul rivalizează cu Nordul Moldovei“
Îndrăgostit de peisajul judeţului pe ale cărui meleaguri s-a născut şi a vieţuit, profesorul Rădulea spune că frumuseţile Gorjului rivalizează cu Nordul Moldovei. „Judeţul Gorj are zece mănăstiri de o rară frumuseţe şi rivalizăm cu Nordul Moldovei. Avem biserici din lemn, cule, case memoriale, avem o bază de tratament şi multe altele. Din păcate, autorităţile judeţene şi locale nu ştiu să promoveze turismul, nu ştiu să valorifice frumuseţile de neasemuit ale Gorjului. De asemenea, ar trebui să valorifice resursele naturale, avem în judeţ rezerve de carbonat de calciu, cărbune“, a afirmat Petru Rădulea. Profesorul s-a născut într-un sat al comunei Crasna, Aniniş, şi astfel s-a dezvoltat pasiunea pentru geografie: „Trăind la ţară, văzând frumuseţea naturii, s-a născut dragostea pentru geografie. Am avut o copilărie frumoasă şi nu aş da mediul rural şi timpul petrecut acolo pe nimic. Am format generaţii întregi de elevi şi am vrut ca toţi să iubească natura, să preţuiască locurile natale, să înţeleagă procesele care au loc în mediul înconjurător. Iubesc toate zonele din Gorj, iar din ţară foarte dragă îmi este Delta Dunării! Când eram tânăr, mergeam cu familia în drumeţii. Am vizitat aproape toată România“, a povestit profesorul Petru Rădulea.