3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRela Ciulei, cel mai bun lăutar din Gorj

Rela Ciulei, cel mai bun lăutar din Gorj

Nu a absolvit nici o şcoală de muzică, dar este cel mai bun lăutar din judeţul Gorj şi este apreciată în toată România.

Rela Ciulei, acum în vârstă de 70 de ani, este printre puţinii lăutari tradiţionali, care păstrează cu sfinţenie cântecele din străbuni. S-a născut şi a crescut la Teleşti, într-o familie de muzicanţi, tatăl său, Ioniţă Ţambu, fiind unul dintre cei mai importanţi lăutari tradiţionali de pe aceste meleaguri. „Muzica lăutărească este viaţa mea! Talentul vine de la tatăl meu, cel mai vestit muzicant din Teleşti. Tatăl meu mă urca sus pe masă să mă vadă lumea cum cânt. Pot să spun că am crescut în muzică şi asta m-a făcut ceea ce sunt. Tot tatăl meu a fost omul care mi-a pus chitara în mână, a simţit că am în sânge iubirea pentru muzica lăutărească. Chitara este aceeaşi la care cânt şi acum. Mi-a adus-o tata când s-a întors din război. Este o chitară deosebită pentru că are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din bătrâni“, a povestit Rela Ciulei.

Cântă de la şase ani

Viaţa unui rapsod înseamnă muzică, iar Rela Ciulei cântă de la şase ani. Repertoriul ei cuprinde balade şi doine vechi de sute de ani, care nu se mai întâlnesc în nici o parte a ţării. „Tata era aspru cu mine şi cu cei cinci fraţi. Voia să fim buni în meseria de lăutar. Toată viaţa am fost lăutar şi am câştigat şi bani frumoşi din asta. Am umblat peste tot în România, din asta am trăit. Cânt şi la săraci, şi la bogaţi cu aceeaşi dragoste. Unele balade sunt aşa de triste, încât plâng şi pietrele dacă le auzi. Când oamenii se prind în joc, noi prindem şi mai multă putere! Soţul meu cântă la contrabas şi mă acompaniază. El are 72 de ani. Toată viaţa am cântat amândoi“, a spus femeia. Din 2005, Rela Ciulei face parte din Taraful Tradiţional „Rapsozii Gorjului“ al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Instrumentele la care se cântă sunt specifice judeţului Gorj: vioara, braciul, chitara sau contrabasul.

Îndrăgostită de muzică

Rela Ciulei transmite optimism prin cântec. „Am cântat toată viaţa. Am avut parte numai de lucruri frumoase peste tot pe unde am umblat. Oamenii vor să asculte cântece vechi. Eu le-am păstrat tocmai pentru că mi-au plăcut. Nu am renunţat nici la instrumentele tradiţionale“, a afirmat solista. Toată viaţa a trecut în cântec. Aşa a făcut faţă greutăţilor şi aşa şi-a crescut copiii. Nici unul nu a urmat-o în carieră, dar acum are o nepoată, Luiza, elevă la Liceul de Muzică: „Are vocea ca a mea şi fiul meu îi spune: ca Rela o să fii“, a povestit artista.

Invitaţi la Săpânţa

Primul festival româno-irlandez, intitulat „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel“, s-a desfăşurat în perioada 12-15 august. Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, a declarat că anul acesta Rela Ciulei şi Rapsozii Gorjului au participat la prima ediţie a proiectului româno-irlandez „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel“, coordonat de Grigore Leşe. „Am fost invitaţi să participăm la un work-shop despre muzica lăutărească din Gorj, cu exemplificări live susţinute de rapsozii Gorjului pe 14 august, la Săpânţa. În seara de 15 august am susţinut un recital în cadrul unui concert de muzică tradiţională, coordonat tot de Grigore Leşe, care spunea despre Rela Ciulei că este un tezaur viu al muzicii tradiţionale lăutăreşti“, a declarat Viorel Gârbaciu. În perioada festivalului s-au desfăşurat ateliere de creaţie şi învăţare a olăritului, ateliere de cioplit în lemn, precum şi ateliere de ţesut, dar şi dans maramureşean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU